Volg @DuurzaamGebouwd

Daan Bruggink

Duurzame 50 2015 - Nummer 33

 Daan Bruggink

Ir. Daan Bruggink, architect en founder van ORGA architect, is een bekende naam in de duurzame bouwwereld. Hij wordt gezien als visionair en van grote invloed op de bouwwereld van morgen. Ondanks zijn jonge leeftijd (40) heeft Daan al een flink portfolio opgebouwd: woningbouwprojecten in PO en CPO, woonzorgappartementen, Rijksmonumenten en utiliteitsgebouwen zoals een tandartspraktijk en BSO. Daarnaast is ORGA bezig met een aantal duurzame recreatieparken, een jachthaven, biophilic 4 sterren hotel en een vernieuwende vogel- en wild opvang. 

Biophilic architecture

Ieder project is een voorbeeld van biobased en circulair bouwen en de gebouwen zijn stuk voor stuk voorbeelden van 'biophilic architecture. Zijn gebouwen creëren een gezonde omgeving voor de bewoners en werknemers met hogere productiviteit en minder ziekteverzuim als resultaat. Zo leveren de gebouwen een aantoonbaar financieel en gezondheidsrendement voor de gebruikers. Daarnaast organiseert Daan de bouwprojecten horizontaal en zorgt daarmee voor een systeemverandering naar een circulaire bouwwereld, gebaseerd op hergroeibare (biobased) bouwmaterialen, dé manier om los te komen van fossiele grondstoffen.

Kennisdeling

Daan stond met ORGA in de top 10 van de meest innovatieve MKB bedrijven van Nederland. Als oud-winnaar van de Nederlandse Bouwprijs en TU Delft Alumnus van het jaar wordt hij vaak gevraagd om te spreken over zijn visie hoe de bouwwereld los kan komen van fossiele grondstoffen. Als voorname exponent van de nieuwe bouwcultuur sprak hij bij het afscheid van de vorige Rijksbouwmeester, voor verschillende ministeries, bij TEDx en bij het Nationaal Monumentencongres. Ook werd hij door de BNA gevraagd om aan de 20 toonaangevende bureaus van NL te vertellen hoe je het circulair en biobased bouwen kan integreren. Naast zijn architectenwerk is Daan voorzitter van de adviesgroep Nieuwbouw en Renovatie BREEAM-NL bij DGBC. Daar werkt hij op nationaal niveau aan het bevorderen van circulair bouwen en een betere waardering van natuurlijke materialen in labelsystemen voor duurzaamheid.

Invloed

Hoewel minder tastbaar is zijn meest invloedrijke activiteit het doorbreken van bestaande conventies en werkwijzen in de bouw, met de focus op een transitie naar fossielvrij bouwen. Zijn ideeën en voortrekkersrol waren de reden voor het gerenommeerde tijdschrift De Architect om in het juninummer van 2016 een cover artikel aan hem te wijden en voor het Houtblad om hem tot gasthoofdredacteur van de decembereditie te maken. Daan's visie verspreidt zich snel en daardoor groeit hij, ook het afgelopen jaar, steeds meer uit tot het boegbeeld voor fossielvrij en circulair bouwen, een voorbeeldrol in bouwend Nederland.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd