Volg @DuurzaamGebouwd

Guus Berkhout

Duurzame 50 2015 - Nummer 31

 Guus Berkhout

Guus Berkhout is fondsmanager van Triodos Vastgoedfonds. Dit eerste CO2-neutrale vastgoedfonds van Nederland is opgericht in 2004 en staat in de markt bekend als koploper op het gebied van duurzaam beheren en verbouwen van zakelijk vastgoed.

In het beheer van de portefeuille richt het fonds zich op de volgende specifieke aandachtspunten:

• Reductie van de energievraag en CO2-uitstoot;

• Opwekking van energie in de gebouwen;

• Inkoop van CO2-neutrale energie en gas voor de restvraag; en

• Vrijwillige compensatie van transportverliezen.

Met deze aanpak is het fonds onderscheidend in de markt.

Triodos Vastgoedfonds realiseert duurzaamheid niet alleen door technische innovaties, maar ook door financiële innovaties. Zo heeft Triodos Vastgoedfonds als eerste de ’green lease‘ in Nederland geïntroduceerd. Het uitgangspunt hierbij is een bestaand gebouw compleet duurzaam te renoveren, zonder dat dit een wijziging van de huurprijs als gevolg heeft. De ‘winst’ die gemaakt wordt door de energiebesparing wordt daarbij ingezet om de renovatie te financieren. De volgende stap is dat gebouwen meer energie produceren dan verbruiken. Daarmee schuift het vastgoed op in de richting van energiebedrijf.

Triodos Investment Management is wereldwijd actief in impact beleggen en bestaat uit Triodos Investment Management BV and Triodos Investment & Advisory Services BV, beiden 100% dochtervennootschap van Triodos Bank NV. Ultimo 2016 voerde Triodos Investment Management het beheer over 17 beleggingsfondsen met een beheerd vermogen van EUR 3,3 miljard. De fondsen investeren elk in een ander duurzaamheidsthema en/of kennen verschillende rendement-risico profielen. De fondsen richten zich op investeringen in duurzame energie, duurzaam vastgoed, kunst & cultuur, biologische landbouw, microfinanciering in ontwikkelingslanden en beleggen in beursgenoteerde bedrijven volgens strikte duurzaamheidscriteria (SRI funds). 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd