Volg @DuurzaamGebouwd

Jeroen van Schooten

Duurzame 50 2015 - Nummer 29

 Jeroen van Schooten

Jeroen van Schooten is oprichter en architect-directeur van Team V Architectuur. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de duurzame renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht, dat in 2017 de Nederlandse Bouwprijs won, en het Provinciehuis Gelderland in Arnhem. Voordat hij Team V startte heeft hij als oprichter en partner van Meyer en van Schooten Architecten een indrukwekkend portfolio opgebouwd, met (duurzame) projecten zoals het GWL-terrein, het ING House Amsterdam, het Ministerie van Financiën in Den Haag, de Kromhout Kazerne in Utrecht en Rotterdam Centraal Station.

Duurzame projecten

Jeroen’s bureau Team V maakte onder meer naam met het houten woongebouw HAUT in Amsterdam, dat met 21 verdiepingen het hoogste houten gebouw van Nederland wordt. Het belooft een prototype te worden voor duurzaam bouwen met hout. HAUT heeft een BREEAM Outstanding en is daarmee genomineerd voor de International BREEAM Awards 2018, die op 6 maart in Londen worden uitgereikt. Vorig jaar won Team V dezelfde duurzaamheidsprijs met het Hoofgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven, dat eveneens BREEAM Outstanding heeft.

 

Duurzaamheidslabels

Hoewel veel van zijn projecten BREEAM-gecertificeerd zijn, loopt Van Schooten daar niet graag mee te koop: “Bij het ontwerpen van een gebouw zijn duurzaamheidslabels en checklists wat mij betreft minder interessant. Het gebouw moet boven alles goed ontworpen, robuust en toekomstbestendig zijn. Om dit te bereiken zijn duurzame ontwerpkeuzes vanzelfsprekend en integraal aanwezig in al onze projecten. Niet alleen de laatste jaren, maar eigenlijk altijd al. Het GWL-terrein was al in 1993 toonaangevend op het gebied van duurzaamheid.”

Dutch Green Building Council

Naast zijn werk als architect heeft van Schooten diverse nevenfuncties bekleed, waaronder het voorzitterschap van de Bond voor Nederlandse Architecten (BNA) van 2006 tot 2010. Van 2008 tot 2017 was hij bestuurslid van de Dutch Green Building Council. Ook jureert hij regelmatig bij architectuurprijzen, zoals de Architect van het Jaar Prijs, de Living Daylight Award en de ARC 16 Innovation Award.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd