Volg @DuurzaamGebouwd

Victor Pastoor

Duurzame 50 2015 - Nummer 41

 Victor Pastoor

Victor Pastoor is leidinggevende en senior consultant buildings bij Arcadis. 

Met zijn aanstekelijke enthousiasme draagt hij het gedachtengoed van management-, advies- en ingenieursbureau Arcadis uit over het ontwerpen van Sustainable Buildings in de volle breedte van onze dienstverlening en maakt het onze klanten mogelijk om op basis van onze heldere visie op Real Estate Design & Consultancy en Lifecycle Cost Analysis gefundeerde keuzen te maken om weloverwogen investeringen te doen wanneer zij onze duurzaam gebouwde omgeving ontwikkelen.

Bij Arcadis bekleedt hij een positie waarbij hij enerzijds als leidinggevende van een team verdeeld over meerdere Arcadis vestigingen initiërend en katalyserend kan zijn in het verduurzamen van (internationale) vastgoed projecten en waarbij hij kan aansturen op het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerkingsverbanden en waarbij hij anderzijds als senior consultant in projecten daadwerkelijk zijn multidisciplinaire visie op innovatie en verduurzaming in de praktijk kan brengen (geen woorden maar daden). Zo heeft hij in het afgelopen jaar de directie van een van de Top10 Nederlandse Retail beleggers als gedelegeerd GRESB manager geholpen om via deelname met het GRESB keurmerk richting te geven om de complete portfolio van winkelcentra en honderden solitaire highstreetshops te verduurzamen. Hij heeft meerdere sustainability trainingen gegeven aan ING Real Estate Finance zodat zij beter beslagen ten ijs komen bij hun gesprekken met vastgoed beleggers hoe de bank een bijdrage kan geven in de verduurzaming van vastgoed. Victor werkt al twintig jaar bij verschillende advies- en ingenieursbureaus, maar momenteel werkt hij in een total-engineering project van Arcadis als discipline-leiding aan een van zijn grootste en duurste engineeringsprojecten ooit waarbij hij inmiddels de directie van de klant heeft kunnen overtuigen het compete project te verduurzamen en te kiezen voor het qua omvang in 2017 grootste BREEAM Outstanding project van Nederland. Hij neemt daarbij zijn verantwoordelijkheid en zal zelf de rol van BREEAM-expert op zich nemen om de gedane belofte waar te maken.

Al vijf jaar is Victor lid van DGBC adviesgroep BREEAM-NL In Use. Sinds 2016 heeft hij Arcadis overtuigt om founding partner te worden van de Blue Building Institute en zelf zitting te nemen in de koplopersgroep om actief zijn kennis te delen om de WELL Building standard te transformeren naar de Nederlandse markt. Hij werkt daarbij samen in een partnership met de Technische Universiteit Eindhoven via een graduate research study naar de verschillen tussen BREEAM en WELL Building en brengt de resultaten daarvan weer in bij het BBI als kennisplatform en incubator op het grensvlak van gezondheid, welzijn, technologie en de gebouwde omgeving. Momenteel stelt hij een businesscase op voor een grote publieke opdrachtgever wat bij een kantoorrenovatie de upgrade naar WELL Building zou opleveren.

Victor was ook in 2012, 2015 en 2016 reeds verkozen in de Duurzame 50. Hij werkte toen bij Sweco als commercieel manager sustainable buildings en was als projectadviseur het creatief brein achter het duurzaamheids-concept voor het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld: het Wuhan New Energy Institute in China dat door Sweco conceptueel was ontworpen in 2014 is opgeleverd: een gebouwencomplex van 70.000 m2 nieuwbouw met een toren van honderd meter hoog in de vorm van een calas lily flower dat zichzelf in zijn eigen schaduw zet in een warm en vochtig klimaat.

Victor Pastoor is zowel BREEAM-international assessor als BREEAM-NL expert, WELL Building expert, hij is secretaris in de Raad van Bestuur van Utrecht Natuurlijk voor stadssteedes, natuur- en milieu-educatie in de stad Utrecht en hij is tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd