Volg @DuurzaamGebouwd

Ellen van Acht

Duurzame 50 2016 - Nummer 8

 Ellen van Acht

Ellen van Acht, afgestudeerd bouwkundige, werkte jarenlang in de vastgoedwereld voor ze in 2003 KUUB oprichtte. KUUB is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk en (her)ontwikkelt woningen samen met bewoners, met als doel meer kwaliteit voor een eerlijke prijs. “We begonnen KUUB elf jaar geleden op basis van waarden waar de bouw nu de mond vol van heeft: starten bij de gebruiker. De keten op zijn kop, de klant voorop.”

Daarnaast bedacht Ellen samen met KAW de Reimarkt, de supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen. Samen met marktpartijen ontwikkelen ze producten, van dubbel glas tot notaloze woningen, waarmee huurders en kopers hun woning kunnen verduurzamen. “Met Reimarkt pakken we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en maken we het mogelijk dat iedereen comfortabel woont tegen lage of stabiele kosten. We hebben er echt een supermarkt voor duurzaamheid van gemaakt, de kant-en-klare consumentenproducten liggen bij ons gewoon in het schap.”

Haar aanpak leverde Ellen de titel Meest Duurzame Bouwvrouw van Nederland op. De jury prees haar vanwege het omzetten van ervaringen in business. Ellen maakt duurzaamheid rendabel en stelt daarbij de mens centraal, aldus de jury.

Afgelopen jaar zorgde Ellen voor opschudding in de bouwwereld met haar blog “kat in de zak”, waarin zij pleitte voor het direct stoppen met het bouwen van woningen met een energierekening. Met KUUB geeft zij daarin het goede voorbeeld  door de eerste nul-op-de-meter woningen van Groningen te bouwen.

Zelf woont Ellen in een verduurzaamd Rijksmonument in Assen. “Ik wil niet blijven steken in plannen maken. Onze gebouwde omgeving moet energieneutraal of nul-op-de-meter worden, hoe je het ook wilt noemen, maar dat moet je wel kunnen verkopen. Ik ben een echte ondernemer.”

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd