Volg @DuurzaamGebouwd

Jan Jaap Blüm

Duurzame 50 2016 - Nummer 46

 Jan Jaap Blüm

Duurzaamheid betekent voor een grote ontwikkelende bouwer maatschappelijke verantwoordelijkheden en bedrijfsmatige kansen. Vaak gaan die nog twee hand in hand ook. Het is mijn taak om de verschillende bedrijven binnen Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling te begeleiden in de continue zoektocht hoe efficiënt op deze dynamiek in te spelen. Dat gaat van grote gebiedsontwikkelingen met een brede maatschappelijke opgave (Hart van Zuid, Rotterdam), via kantoorrenovatie met BREEAM Excellent label (a.s.r. hoofdkantoor in Utrecht) naar de potentie die er ligt voor onze modulaire bouwconcepten (iQwoning en Ursem) in nieuwbouw en renovatie van woningen. Bij die laatste zorg ik ervoor dat Ballast Nedam ook in de meest actuele vraagstukken, zoals de aardbevingsproblematiek in Groningen en het huisvesten van vluchtelingen en statushouders nadrukkelijk haar rol pakt. Maar ook onze bedrijfsvoering blijft een punt van aandacht. Ook al is het bouwproces maar voor 4% verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot van een gebouw over de levensduur, wij moeten als bedrijf een voorbeeldfunctie innemen. Dus lopen wij voorop bij Bewuste Bouwers, de prestatieladder van Prorail en bij diverse productinnovaties. Maar goed… Het gaat om de beste gebouwen maken. Dus zet ik samen me in –samen met Kantoor Vol Energie van Platform 31– voor energie neutrale kantoren en heb daarom meegewerkt aan het ontwikkelen van de value case. Een proces- en rekentool om de transitie in gang te zetten dat duurzame huisvesting geen kostenpost is maar een strategisch bedrijfsinstrument.  

Duurzame keuzes maak je als het lukt om in balans te blijven. Balans tussen werk en privé, balans tussen investering en rendement, balans in de bouwkolom (opdrachtgever-adviseurs-bouwer-leveranciers), balans in risico’s en verantwoordelijkheden. De context van een beursgenoteerde bouwonderneming die door grote financiële tegenvallers is overgenomen door een Turkse branchegenoot maakt het vinden van balans uitdagend. Ik zie mijn nominatie voor de ABN AMRO Duurzame 50 als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg.

Mensen boeien, verbindingen maken en vooruit denken zijn mijn kernkwaliteiten. Die zet ik graag in om mijn zorg over onevenwicht in de maatschappij en de afbraak van natuur en milieu weg te nemen.  Ik opereer weloverwogen, analytisch sterk, met humor en respect. Daardoor heb ik overtuigingskracht en kan ik mensen inspireren om een scherpe bocht te nemen en met elkaar te kiezen voor een nieuwe route. Ik woon in het centrum van Utrecht, ben nog lang geen 40 en vader van 4 mooie kinderen. Om ook hun klein kinderen te laten ervaren hoe mooi ons land en de wereld is, ga op de fiets naar kantoor.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd