Volg @DuurzaamGebouwd

Michiel Haas

Duurzame 50 2016 - Nummer 29

 Michiel Haas

Michiel Haas is oprichter van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) en was (deeltijd) professor bij de faculteit Civiele Techniek, sectie Materials and Environment, chair Materials & Sustainability van de TU Delft.
Haas promoveerde in 1997 aan de TU Eindhoven op het onderwerp: TWIN-model, milieuclassificatie-model voor de bouw, een eerste rekenmodel om milieubelasting van producten in kaart te brengen.

Haas is gespecialiseerd in modelontwikkeling om milieu op die manier communiceerbaar te maken Zo was hij betrokken bij de ontwikkeling van het TWIN-Model, de Milieu-Index, GreenCalc+, DuboCalc, Nationaal Pakket Duurzame Monumentenzorg (DuMo), de Nationale Milieudatabase.

Michiel blogt op zijn eigen site over duurzaamheid, gezondheid en spiritualiteit (www.michielhaas.nl)


Onderzoek- en beleidsontwikkeling: Ontwikkelen van een online LCA-tool (2014-2016), Onderzoek naar definitie en model ontwikkeling voor circulaire economie (2015-2016); Ontwikkelen van een model om een MVO jaarrekening te maken op basis van de financiële jaarrekening (2013-2015), Ontwikkelen van DUBOkeur (2007-2016); Onderzoek naar aanraakbaarheid van monumenten, in kader van ontwikkeling Nationaal Pakket DuMo, i.s.m. RDMZ (2002-2007); Meetlat Nationaal Pakket U-bouw; ontwikkeling van een maatlat voor de U-bouw, i.o.v. SBR (2002-2003); Verborgen milieukosten; een onderzoek naar monetarisering van de milieueffecten van bouwproducten, i.o.v. Rgd (1998-2003); Benchmarking milieueffecten woningen gebouwd met vernieuwbare grondstoffen, onderzoek samen met CREM, i.o.v. VROM, (2001-2002); Natureplus; ontwikkeling van een Europees label voor bouwproducten, i.s.m. 6 onderzoeksbureaus in D/CH/A i.o.v. WWF (1999-2012); Duurzame Monumentenzorg, ontwikkelen van methode om duurzaamheid van monumenten te beoordelen, i.o.v. RDMZ (1999-2001); Index 500, inhaalslag Rijkshuisvesting; i.s.m. BOOM, i.o.v. Rgd (2000-2001)


Internationale samenwerking; In China De TAO Master als gastdocent aan diverse universiteiten in Beijing en Shanghai inzake sustainable buildings; In Zuid-Afrika samenwerking met het Sustainability Institute of the University of Cape Town voor het opzetten van een milieudatabank voor bouwproducten; Lid advisorary committee of the Centre of Education on Environment, Man and Building; LMB, University of Semarang Indonesia (ook gastcolleges); Lid van de KriteriumKommission van het internationale label Natureplus, met leden in 12 Europese landen; Mede oprichter van ECOHB, Global Network of Organisations for Environmentally-Conscious and Healthy Building, bestaande uit ca. 35 organisaties uit vele landen.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd