Volg @DuurzaamGebouwd

Ellen van Acht

 Ellen van Acht

Ellen van Acht, afgestudeerd bouweconoom, heeft jarenlange ervaring in de commercieel vastgoed, een grote liefde voor de bestaande stad en binnenstedelijke herontwikkeling. Van 2003 tot begin dit jaar was zij directeur bestuurder van KUUB, een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk en (her)ontwikkelde woningen samen met bewoners, met als doel meer kwaliteit voor een eerlijke prijs. “We begonnen KUUB elf jaar geleden op basis van waarden waar de bouw nu de mond vol van heeft: starten bij de gebruiker. De keten op zijn kop, de klant voorop.”

Daarnaast heeft zij samen met KAW de Reimarkt, de supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen, opgezet. Samen met marktpartijen ontwikkelen ze producten, van dubbel glas tot notaloze woningen, waarmee huurders en kopers hun woning kunnen verduurzamen. “Met Reimarkt pakken we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en maken we het mogelijk dat iedereen comfortabel woont tegen lage of stabiele kosten. We hebben er echt een supermarkt voor duurzaamheid van gemaakt, de kant-en-klare consumentenproducten liggen bij ons gewoon in het schap.”

Haar aanpak leverde Ellen de titel Meest Duurzame Bouwvrouw van Nederland op. De jury prees haar vanwege het omzetten van ervaringen in business: duurzaamheid rendabel maken en daarbij de mens centraal zetten, aldus de jury.

Afgelopen jaren zorgde Ellen voor opschudding in de bouw met haar blog “kat in de zak”, (direct stoppen met het bouwen van woningen met een energierekening) en “cold turkey stoppen met de verslaving aan aardgas” (bestaande wijken in één keer van het gas afsluiten).  Met KUUB gaf zij het goede voorbeeld  door in Groningen de eerste nul-op-de-meter woningen te bouwen.

Begin dit jaar is Ellen geswitched naar de directie van het familiebedrijf in retail, waar vastgoed, duurzaamheid en formulestrategie onder haar verantwoordelijkheid valt. Alles blijft dan ook om de klant, de consument draaien! Daarnaast organiseert zij het woningbouwatelier, welke voor het Rijksvastgoedbedrijf, Ministerie BZK en Gemeente Almere innovatie en experimenten in de woningbouw aanjaagt. Alles wat niet zou kunnen, draait het woningbouwatelier om: “Hoe wel?”. Almere is de stad waar deze experimenten uitgevoerd worden: het woningbouwatelier staat dan ook voor ‘doen’, voor ‘bouwen’!  

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd