Volg @DuurzaamGebouwd

Onno Dwars

 Onno Dwars

Onno Dwars is als directeur Ballast Nedam Development betrokken bij vele grote en spraakmakende vastgoedprojecten. Onno is een gedreven en resultaatgerichte persoonlijkheid. Hij startte zijn carriere bij VolkerWessels Vastgoed waar hij werd besmet met het duurzaamheid virus. Zijn doel is elke keer om de stip voorbij de horizon te verzetten en zo versnelt bij te dragen aan het verduurzamen van Nederland en het innoveren van de bouw- en vastgoedsector.

Binnen VolkerWessels Vastgoed heeft hij alle kansen gekregen en gecreëerd om dit op de kaart te zetten. Binnen en buiten de eigen onderneming. Na 12 jaar heeft hij recent de overstap gemaakt naar Ballast Nedam Development waar hij verder werkt aan zijn innovatieve ambities voor de sector en het bedrijf. Ballast Nedam heeft hij binnen een half jaar volledig duurzaam gemaakt. Nadat Ballast Nedam de 17 doelen van de Verenigde Naties heeft ondertekend, heeft Ballast Nedam Development besloten nog enkel gasloze projecten te maken. Tevens heeft hij de ambities van alle lopende projecten flink verhoogd. Ecologie – duurzame energie – circulariteit – duurzame mobiliteit en gezondheid zijn standaard onderdeel geworden van alle projecten welke worden ontwikkeld.  

Onno is ook actief deler van kennis. Zo geeft hij les en lezingen is hij actief blogger en social mediagebruiker.

Projecten
Onderstaande lijst geeft een beeld van duurzame projecten en concepten waarbij hij betrokken is of is geweest.

VolkerWessels Vastgoed 2005- 2017

ClimateReady 2007-2012
Initiator en ontwikkelaar van één van de eerste duurzaamheidsconcepten in Nederland genaamd ClimteReady. ClimateReady had als doel mensen inzicht te bieden in duurzaamheidsmaateregelen die de ene keer standaard en de andere keer optioneel konden worden genomen op het gebied van energiezuinige installaties in de nieuwbouw om zo de CO2 uitstoot te reduceren, energielasten en EPC te verlagen. SpaarneBuiten te Spaarndam is een van de eerste projecten waar dit grootschalig is toegepast. Dit concept was de opmaat naar de eerste Nul op de Meter woningen.

Nul op de meter Nieuwbouw 2012-heden
Persoonlijk Betrokken bij meer dan 500 Nul op de Meter/ Energienotanul woningen. Initiator en/ of ontwikkelaar van de eerste koop NulopdeMeter/ Energienotanul woningen van Nederland – de eerste NulopdeMeter/ Energienotanul sociale huurwoningen van Nederland -de eerste NulopdeMeter/ Eenrgienotanul beleggershuurwoningen in Nederland. Tevens drijvende kracht geweest achter de duurzaamheid van het MorgenWonen concept en betrokken bij de ontwikkeling van het concept. De MorgenWonen woning is in de basis Energienotanul en wordt in één dag gerealiseerd. Deze woningen worden standaard all electirc, dus zonder gas, verkocht. Voor meer informatie: www.morgenwonen.nl

Deze vele Energienotanul initiatieven hebben er toe geleid dat Syntrus Achmea in samenwerking met VolkerWessels Vastgoed als eerste dit  concept heeft toegepast bij de institutionele belegger BPL. BPL, heeft hiervoor de onderscheiding gekregen en is uitgeroepen tot beste vastgoedbelegger van 2016 namens de Pensioen Pro Awards.

Stroomversnelling 2014-2016
Betrokken bij de Greendeal (8 corporaties,  4 bouwers en de overheid)  om 110.000 sociale huurwoningen Nul op de Meter te renoveren. Als conceptontwikkelaar betrokken bij het realiseren van de Nul op de Meter renovatie in 1 dag die daarnaast als eerste levensloopbestendig is uitgevoerd in Nederland.

Nul op de Meter Nieuwbouw levensloopbestendig 2015-2017
Ontwikkelaar van de eerste Nul op de meter levensloopbestendig woning op basis van het MorgenWonen concept. Door middel van een raamovereenkomst zullen er voor Stadlander 100 NulopdeMeter Levensloopbestendige woning worden gerealiseerd. De start bouw van de eerste fase is gestart.

Circulaire energiepositieve herontwikkeling van Alliander in Duiven 2012-2017
Verantwoordelijk van de herhuisvestingsopgave voor Alliander in Duiven. Het betreft een Breeam Outstanding DBMO circulaire (>80% van alle grondstoffen) energiepositieve herontwikkeling van totaal 25.000m2. In dit project is voor het eerst een grondstoffen paspoort toegepast, een energiepositieve bouwplaats gerealiseerd  en zijn vele andere noviteiten toegepast. Het gebouw wordt 15 jaar onderhouden door de opdrachtnemer en is gegarandeerd energiepositef (incl. gebruikers gedeelte)  voor 15 jaar.

Zuiver-Wonen 2016
Eerste marktwoningen die op eigen initiatief is ontwikkeld en voor meer dan 50% biobased en 87% circulair zijn. De woningen zijn klimaatadaptief, hebben een grondstoffenpaspoort en zijn gebaseerd op de Well standard. Deze woningen leveren meer energie dan ze verbruiken. Per saldo kan een elektrische auto nog  eens 15.000 km rijden op de opgewekte stroom. Naast dit alles is het bovendien opgenomen in een zeer fraai ontwerp met een bijzonder natuurlijke look en feel. Met recht een droomwoning. De woningen zijn in verkoop in o.a. Delft en Ter Aar, waarvan de eerste woningen in Ter Aar spoedig hun start bouw kennen. www.zuiver-wonen.com

Logistieke ruimte 2016-2017
Verantwoordelijk voor de acquisitie van een energiepositieve logistieke ruimte van totaal  circa 16.000m2. Gezien mijn vertrek bij VolkerWessels Vastgoed wordt dit nu verder uitontwikkeld door mij oud- collega’s.

Ballast Nedam Development 2017- heden

Visieontwikkeling 2017 -heden
Betrokken bij een integrale visieontwikkeling van Ballast Nedam Development om het bedrijf opnieuw te positioneren in de markt. Belangrijk speerpunt daarbij is integrale duurzaamheid. Dit wordt een key factor in alle projecten.

Avenue 2, Maastricht 2017 - heden
Betrokken bij de herpositionering van de vastgoedopgave boven op de ondertunneling van de A2 in Maastricht. Samen met een team van deskundigen wordt een visie ontwikkeld op basis de 17 Goals van United Nations om te komen tot een integrale gebiedsvisie ten behoeve van ca. 1000 woningen en 30.000 commercieel vastgoed.  De opgedane kennis wordt in deze visie integraal toegepast.

Deze aanpak wordt momenteel uitgerold op meerdere grootschalige gebiedsontwikkelingen.

Nieuw woningbouwconcept 2017 - heden
Samen met een team van experts is hij bezig met de ontwikkeling van een nieuw levenscyclus bestendig woonconcept wat antwoord geeft op de opgaves van integrale duurzaamheid. Begeerlijkheid staat hierbij centraal. De klant bepaald immers het succes van alle ontwikkelingen in de markt.

Nevenactiviteiten met betrekking tot duurzaamheid
2014- 2015                Stuurgroep Grondstoffen onderzoek TNO.
2014- heden              Steering group NeZeR (Nearly Zero Energy Building Renovation).
2011- heden              Docent Masterclass Duurzaam Ontwikkelen.
2011- 2013                Voorzitter Werkgroep Verkopen duurzame woningen, Neprom.
2011- 2017                Lid commissie duurzaam van de Neprom.
2010- 2013                Ambassadeur corporate responsibility & trekker CO2 prestatie ladder Vastgoed binnen VolkerWessels.
2010- heden             Lid stuurgroep Lente-Akkoord.
2008- heden             Geven van bevlogen lezingen voor congressen/ beurzen
2007- 2008               Commissie lid Promiss; Eerlijk transparant Overheid en Ontwikkelaar.
2007 en 2008           Gastdocent IMC weekendschool.
2006-2007                Commissielid JongVolkerWessels Omo National Park Ethiopië.

Social media
2012- heden             Columnist Bouwend Nederland (www.bouwendnederland.nl)
2011 -heden              Expertpanel en columnist DuurzaamGebouwd (www.duurzaamgebouwd.nl)
heden                         Actief op twitter (@onnodwars) en linkedin 

 

Nominaties en onderscheidingen                                       
2018                      Winnaar van de eerste ‘Groene Pen’

2017                            Ontvangen onderscheiding Cruquius penning
Uit het juryrapport: “Hij denkt voorbij de circulaire economie, is een visionair en geldt als mentaal stoomgemaal binnen de vastgoedsector voor nieuwe strategieën.”
2016                            13de in de Trouw top 100
2016                            Winnaar Green Leader award 2016
“Juryvoorzitter Maurits Groen prijst Onno Dwars als de terechte winnaar van deze nieuwe award voor persoonlijk leiderschap en lef in de bouw- en vastgoedsector: “Als jury hadden we een ambitieus ‘schaap-met-vijf-poten’ wensenlijstje met criteria waaraan de ideale Green Leader zou moeten voldoen. En het lijkt wel alsof die eigenschappen Onno Dwars stuk voor stuk op het lijf zijn geschreven.”
2013-2017                   Top 10 nominaties Duurzame 50 Vastgoed NL
2012                            Winnaar Vastgoedmarkt Yardi Young Talent Award 2012
2008                            Gouden gastdocent IMC weekendschool

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd