Volg @DuurzaamGebouwd

Suze Gehem

 Suze Gehem

Suze is oprichter van duurzaam adviesbureau De Groene Grachten en Stichting Rooftop Revolution. Als directeur van De Groene Grachten werkt ze met haar team aan het verduurzamen van historische panden in Nederland, waaronder forten, kerken, musea, hofjes, boerderijen en woningen. In de afgelopen 6 jaar werden honderden projecten van duurzaam advies of uitvoerbegeleiding voorzien. Met de Rooftop Revolution ontketent Suze samen met tal van partijen een ware dak-revolutie om daarmee nieuwe natuurgebieden terug te brengen in de stad. In 2013 en 2016 werd Suze verkozen in de Duurzame Jonge Top 100, in 2014 won ze de eerste editie van de Smart Sustainable Sisley Award (Marie Claire). In 2015 veroverde Suze de Duurzame Bouwvrouw Award en in 2016 werd ze opgenomen in TheNextWomen to Watch en in 2016 en 2017 stond ze in de Duurzame 100 van Trouw. In 2017 stond Suze op nummer 9 in de Duurzame 50 en werd ze uitgeroepen tot “young professional”.

De Groene Grachten

Wubbo Ockels zei ooit: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met die visie richtte hij in 2012 samen met Suze 'De Groene Grachten' op. Met als missie een doorbraak te realiseren in het verduurzamen van historische gebouwen. Startpunt was de verduurzaming van zes Amsterdamse grachtenpanden. Inmiddels bestaat het adviesbureau 6 jaar en worden projecten in het hele land door haar team van duurzaam advies of bouwbegeleiding voorzien. Een voorbeeld van een recent project dat De Groene Grachten van begin tot eind begeleidde is de allereerste aardgasvrije studentenvereniging van Nederland, die van 36.000m3 gas naar 0 is gegaan, zie: https://www.degroenegrachten.nl/projecten/aardgasvrij-lanx/.

De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is een online tool voor het verduurzamen van historische gebouwen en helpt eigenaren om hun pand energiezuinig te maken en zelf in eigen energie te voorzien. De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen, of het nu om een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk gaat. We helpen u om uw pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken, door u te informeren over ruim 50 duurzame opties. De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Van warmtepomp tot zonnepaneel, van isolerend glas tot groen dak. U kunt meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2 besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit allerlei regio's verzameld, zodat u eenvoudig echt tot actie kunt overgaan met uw duurzame plan. De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en heeft inmiddels pagina’s voor Amsterdam, Bergen op Zoom, Den Haag, Leiden, Maastricht, Voorschoten, Wassenaar, Staphorst, Waterland, Zaanstad, Beemster, Purmerend, Edam-Volendam en binnenkort Leeuwarden. 

Rooftop Revolution

Met de Rooftop Revolution, waarvan Suze voorzitter is, ontketent ze samen met tal van partijen een ware dak-revolutie om zo nieuwe natuurgebieden terug te brengen in de stad. De Stichting is inmiddels actief in onder andere Amsterdam, Den Bosch en diverse plekken in Limburg, waar het dakprojecten begeleidt. Zo is 25.000m2 waterbergend dak in ontwikkeling en wordt op dit moment de hotel-sector op zijn kop gezet. 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd