Volg @DuurzaamGebouwd

Atze Boerstra

 Atze Boerstra

Atze studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft bij de vakgroep Klimaatregeling. Tijdens zijn studie was hij al gefascineerd door de mens en het binnenmilieu, wat ook blijkt uit zijn stage aan de Technical University of Denmark onder professor Ole Fanger. Hij studeerde af op ‘Zin en onzin van gesloten gevels en volledige luchtbehandeling in kantoorgebouwen’. Na zijn studie heeft hij een aantal jaren als adviseur binnenklimaat/gebouwgerelateerde gezondheid gewerkt voor het Arbo-adviesbureau Bedrijfsgezondheidsdienst RBB, de toenmalige arbodienst van de rijksoverheid (later: Achmea Arbo). Vervolgens heeft hij een periode onderzoek gedaan in de VS voor Hal Levin & Associates.

In 1996 heeft hij BBA Binnenmilieu BV opgericht waarin hij zijn passie combineert met een visie: door de gebouwgebruiker centraal te stellen, zorgen voor een gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving. Als directeur van BBA Binnenmilieu BV houdt Atze zich voornamelijk bezig met de bijzondere projecten (of 'specials'). Verder stuurt hij zijn team van 5 binnenmilieu specialisten aan.

Vorig jaar heeft Atze een belangrijke mijlpaal gehaald. Hij promoveerde aan de TU Eindhoven op het onderwerp ‘Personal Control over Indoor Climate in Offices: Impact on comfort, health and productivity’. Het promotieonderzoek werd in de jaren 2011-2016 uitgevoerd in deeltijd, e.e.a. parallel aan de BBA werkzaamheden. Sinds september 2016 mag Atze zich doctor in de building sciences noemen (of in de woorden van zijn vrienden: ‘doctor feelgoodbuilding’).

 

Projecten:

De afgelopen 25 jaar heeft Atze aan een heel scala aan projecten mogen werken op het gebied van gebouwgerelateerde gezondheid. Het betrof hier o.a. onderzoek in kantoorgebouwen, scholen, woningen en zorggebouwen naar aanleiding van binnenklimaatklachten. Onderzoek waarbij gewerkt werd met een combinatie van (gebouw)inspecties, bewonersvragenlijsten & binnenmilieu (duur)metingen. Andere projecten betroffen bijvoorbeeld de ontwikkeling van installatie- en healthy building concepten, o.a. in de context van prijsvragen. Ook is Atze door de jaren heen diverse malen betrokken geweest bij het schrijven van het binnenmilieu van Programma’s van Eisen/Output specs (o.a. 1e NL PPS project: Ministerie van Financiën, Internationale school Eindhoven & Renovatie Erasmus MC). Verder is Atze geregeld als ‘expert-witness’ betrokken bij rechtszaken en heeft hij aan meer dan 10 (inter)nationale normen en richtlijnen meegeschreven. Ook presenteert hij sinds 2016 geregeld op nationale en internationale wetenschappelijke congressen en staan er ca. 50 artikelen op zijn naam (waarvan een achttal gepubliceerd in international journals gespecialiseerd in healthy building and indoor environmental quality).

Opdrachtgevers van projecten van Atze betroffen verder o.a.: Philips, ASML, OVG, Nedair, Lenteakkoord, Schiphol, Provincie Noord Holland, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Ministerie VWS & Ministerie SZW.

Daar komen nog diverse projecten in het buitenland bij, bv.:

-     Researchproject Healthy & Circadian Building, opdracht van hoofdkantoor Velux (Denemarken)

-     Advisering nieuwe thermisch comfort standaard Chinese overheid, opdracht via ARUP (Engeland)

-     Analyse EU Officair data (grootschalig onderzoek kantoren), CSTB (Frankrijk)

-     Ontwikkeling Healthy Building concept Elephant & Castle neigbourhoud London (Macreanor Lavington, Engeland)

-     Analyse gebruikerservaringen & duurmetingen scholen, opdracht van DUCO (België)

 

Prijzen:

De afgelopen jaren heeft Atze o.a. de volgende prijzen in ontvangst mogen nemen:

-     B.J. Max prijs TVVL (200)

-     REHVA fellowship (2011)

-     Erelidmaatschap ISIAQ.nl / NL binnenmilieuvereniging (2011)

Quotes (van Atze):

-     “We hebben ons de afgelopen jaren soms teveel gefocust op alleen de energieprestatie van gebouwen. Het is hoog tijd dat we (integraal) ook kijken naar de gezondheidsprestatie.”

-     ‘What we need is buildings that please, not buildings that tease.”

-     “Het onzichtbare (in gebouwen) heeft (veel) meer effect dan het zichtbare.”

 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd