Volg @DuurzaamGebouwd

Berdien van Overeem

 Berdien van Overeem

Ik heb een hart voor bos en hout. Tijdens mijn studie bos en natuurbeheer ben ik bij gaan fascineren voor bos en hout. En sindsdien is mijn overtuiging steeds sterker geworden dat hout hét groene bouwmateriaal is. Het gebruik van hout heeft niet alleen een positieve bijdrage wat betreft de CO2, maar \'de productie van hout\', het bos, zorgt voor een positieve bijdrage voor het klimaat, biodiversiteit, milieu en ook voor de mens. Bovendien vinden er nog zoveel innovaties plaats met hout, waaruit keer op keer blijkt dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Visie
Duurzaamheid is een populair woord geworden. Waar het wij mij betreft om gaat is dat we slim omgaan met onze grondstoffen, van begin tot eind. Het gaat om goed rentmeesterschap. We willen een groene planeet voor onze kinderen, en sterker nog, dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de planeet voor hun kinderen. Duurzaamheid bestaat daarom ook in vele vormen. Voor mij echter zijn bos en hout de oplossing voor veel problemen op grote en kleine schaal. Daarom zet ik me in voor het behoud van het bos, verduurzamen van het bosbeheer en de inzet van hout als grondstof voor vele toepassingen. In mijn overtuiging is hout het groene goud

Projecten
Eerder heb ik gewerkt voor een houthandel en de Nederlandse bos en hout sector. Als secretaris van het Convenant Bevorderen Duurzaam Bosbeheer, zet ik me, samen met 23 partijen (brancheverenigingen, NGO\'s, vakbonden en overheid), in voor de verdere verduurzaming van de bos en hout keten. Inmiddels is al ca. 85% van het hout op de Nederlandse markt afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen, het is de ambitie om dit naar 100% te brengen.

Nevenfuncties en/of Awards
In mijn vrije tijd schrijf ik regelmatig een column voor het vakblad van Nederlandse bosbeheerders waar ik mijn kijk op (issues uit) de sector geef.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd