#Duurzame50

Volg @DuurzaamGebouwd

Biense Dijkstra

 Biense Dijkstra

Biense Dijkstra is algemeen directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, het bedrijf dat vorig jaar september haar eigen fabriek opende voor gasloze gebouwen van de toekomst. Biense voelt zich vereerd door de nominatie voor de ABN AMRO Duurzame 50. Vooruitlopen op het gebied van duurzaamheid is Biense met de paplepel ingegoten. Zijn opa en oma van moeders zijde waren bekende voorvechters van biologisch-dynamische landbouw. Als timmermanszoon van het inmiddels 114 jaar oude familiebedrijf kwam hij bij hen voor het eerst in aanraking met het werken aan een duurzame wereld.

Duurzaam ondernemen zit hem dus in het bloed en de kracht van Biense ligt in het organisatiebreed doorvoeren van dit gedachtegoed. Dit is in Nederland niet onopgevallen gebleven. Als winnaar van de Duurzaam Bouwen Awards in 2016 is Biense al beloond voor zijn onderscheidend vermogen en diversiteit op het gebied van duurzaamheid en de manier waarop de hele organisatie hier dagelijks mee bezig is. Het gaat verder dan alleen duurzame projecten, zoals het meest duurzame ijsstadion van Nederland (Elfstedenhal Leeuwarden) of de energieneutrale huisvesting voor opdrachtgevers in een periode waarin onze omgeving hier nog niet aan toe was.

Meer dan bouwen

De transitie van aannemer naar aanbieder, die Biense in 2014 al heeft ingezet, heeft geresulteerd in duurzame en complete oplossingen voor nieuwbouw, renovatie, leefbaarheid en zorg, gericht op maximaal wooncomfort en een prettige leefomgeving met de focus op de bewoner. In de fabriek - DD Productie - worden in eigen huis en volautomatisch isolatiegevels geprefabriceerd voor Nul op de meter woningen ten behoeve van renovatie en nieuwbouw.  

Maar duurzaamheid betekent meer dan alleen het bouwen. Als initiator en aanjager van geothermie projecten in Friesland stimuleert Biense het terugdringen van CO2 uitstoot middels warmtevoorziening, waarbij geen gebruik gemaakt wordt van fossiele grondstoffen.

Ook het investeren in medewerkers vindt Biense van groot belang. Jonge mensen en medewerkers met verschillende achtergronden - juist niet alleen bouw gerelateerd - zijn volgens hem onmisbaar bij de realisatie van bovengenoemde prestaties. Hij benadrukt met regelmaat dat de innovatiekracht niet alleen bij hem zelf vandaan komt maar ook door zijn omgeving gedragen wordt.

Duurzaam en sociaal

Biense bouwt graag aan een duurzame samenleving. Met Bouwgroep Dijkstra Draisma was hij de eerste aannemer van Nederland die MVO gecertificeerd werd middels de MVO prestatieladder. De maatschappelijke betrokkenheid zit in het goed zijn voor People, Planet en (duurzame) Profit; Biense wil ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo sponsort Biense met Bouwgroep Dijkstra Draisma vele (lokale) initiatieven en vervult hij bestuurlijke functies op het gebied van ondernemerschap, onder andere bij Verkiezing Friese Onderneming van het jaar. En als organisator van diverse netwerkevenementen zoekt Biense de verbinding met de omgeving. Ook is hij als aanjager op het gebied van duurzaamheid betrokken bij organisaties zoals de Stroomversnelling, Fryske Stream Deal en de vrienden van fossiel vrij Friesland (Fossylfrij Fryslân).

Droogstapelbouw

De nieuwste ontwikkeling van Bouwgroep Dijkstra Draisma is de verplaatsbare droogstapelwoning. Wederom een innovatief concept waarbij een woning uit losse componenten binnen een dag wordt opgebouwd. Vloeren zonder afwerkvloer waarin alle leidingen al in zijn verwerkt, wanden die net als de vloeren aan elkaar ‘gestekkerd’ kunnen worden. Alles volledig geïndustrialiseerd en met behulp van robots geproduceerd. De woningen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zowel qua hoogte als qua breedte en woningcorporaties – de voornaamste afnemers voor dit product – kunnen zelf het uiterlijk bepalen.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd