Volg @DuurzaamGebouwd

Danielle van Nes

 Danielle van Nes

Mijn brede interesse is ook duidelijk te zien op mijn C.V. en vanaf mijn dertiende al sterk internationaal georiënteerd. Bijna mijn gehele middelbareschooltijd heb ik doorgebracht op een internationale school in Spanje. Waarna ik een jaar mee heb gedaan aan een college programme in Amerika. Ondanks dat ik deze reis graag wilde doorzetten heb ik toch gekozen voor een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Nederlandse studentencultuur trok mij teveel aan. Na het behalen van een Master in Engelse Letterkunde heb ik een half jaar stagegelopen aan de Nederlandse Ambassade in Israël. Een fascinerende tijd maar waarin ook duidelijk werd dat ik sterk hang aan autonomie, het ondernemerschap zat toch in de genen. Na zorgvuldig familieberaad heb ik de beslissing genomen om deel te nemen aan de familieonderneming. Hier ben ik met een commerciële functie begonnen en vervul nu de directietaken. Samen met mijn broer proberen wij deze bevoorrechte positie goed te benutten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort hier zeker bij en staat bij ons beide hoog in het vaandel.

Visie
Wanneer het op duurzaamheid aankomt is de spanningsboog vaak zo lang als de portemonnee diep is. Met andere woorden zolang het geen meerprijs betreft zijn alle partijen enthousiast. Dit is geen verwijt want zo werkt het in het zakelijke leven. Daarom denk ik dat het streven moet zijn om verduurzaming makkelijk en financieel aantrekkelijk te maken. Tijdens het ontwikkelen van nieuwe producten zijn bij ons dus niet alleen duurzame grondstoffen prioriteit maar ook arbo-vriendelijkheid en tijdsefficientie. Op deze manier proberen we de keuze voor ecologisch-verantwoorde bouwmaterialen zo vanzelfsprekend mogelijk maken voor onze afnemers.
Daarbij zijn wij zelf ook hard bezig om zo neutraal mogelijk te produceren. LED verlichting, zuinige machines, elektrische bedrijfsauto?s en binnenkort zonnepanelen moeten dragen bij aan een geminimaliseerde carbon footprint. Zo laten we ook aan onze omgeving zien dat wij niet alleen prediken maar ook doen: ?practice what you preach.

Projecten
Momenteel zijn wij druk bezig met het uitzetten van een Portlandcement-vrije dekvloer. Weinig mensen zullen op de hoogte zijn van de vervuilende eigenschappen van Portlandcement. De uitstoot van CO2 tijdens de productie van Portlandcement is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de mondiale uitstoot. Maar net zoals water en olie is Portland-cement een commodity en niet weg te denken uit de moderne wereld. Toch willen wij hier iets tegenover zetten. Met speciale cementen die een stuk duurzamer geproduceerd worden in combinatie met gerecyclede materialen hebben wij een product ontwikkeld waarbij Portlandcement overbodig is. En om nog eens in te haken op mijn visie, het product is gemakkelijk te verpompen en is binnen vierentwintig uur klaar om afgewerkt te worden.
Daarbij zijn wij momenteel bezig met de ontwikkeling van schuimbeton met isolatie doeleinde. De gangbare materialen zijn niet alleen vervuilend in de productie maar ook nog eens onmogelijk om te recyclen op grote schaal. Het scheiden van afval is vaak te duur en wordt daarom overgeslagen. Wanneer de isolatie van hetzelfde materiaal is gemaakt als de binnen- en buitenmuur is deze gemakkelijk te verpulveren en als nieuw bouwmateriaal te gebruiken. Zo dragen wij bij aan het circulair bouwen.

Nevenfuncties en/of Awards
- Koplopers programma van de gemeente De Ronde Venen: een initiatief van de gemeente om lokale ondernemers te overtuigen van het belang van duurzaam ondernemerschap. Samen met andere koplopers pogen wij andere bedrijven te enthousiasmeren en deze belangrijke boodschap over te brengen.
- Vereniging van Gietdekvloeren (VvG): gezamelijk met andere producenten proberen wij het gieten van dekvloeren op de kaart te zetten. Buiten dat wij dit met ecologisch producten doen, draagt het ook zeker bij aan duurzamen verwerking. Door middel van gieten wordt het produceren van dekvloeren een stuk arbo-vriendelijker en met de juiste materialen minder uitstoot en makkelijker te recyclen/

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd