Volg @DuurzaamGebouwd

Ellis ten Dam

 Ellis ten Dam

Ellis ten Dam is werkzaam als Director Business Development bij Royal HaskoningDHV. In haar werkzaamheden vormt duurzaamheid de rode draad, zij ziet net als haar klantgroepen de uitdagingen op het gebied van energietransitie, circulariteit, verduurzamen van vastgoed en gezonde & inspirerende werkomgevingen. Haar grootste drijfveer is partijen in de vastgoedketen het belang van deze thema’s te laten ontdekken en implementeren. Een zogenoemde ‘value case’ laat al snel zien welke toegevoegde waarden bijvoorbeeld een gezonde en inspirerende werkomgeving voor mens en organisatie oplevert.

Haar kennis deelt Ellis op diverse manieren. Daarbij zoekt ze voornamelijk naar dialoog en interactie, om op deze wijze haar kennis toepasbaar en relevant te maken voor meerdere stakeholders.

Zo heeft ze als bestuurslid van CoreNet Benelux in de afgelopen jaren als initiatiefnemer, facilitator en dagvoorzitter diverse bijeenkomsten en workshops opgezet rondom Eindgebruikerswaarde in het algemeen en Duurzaamheid en Gezondheid in het bijzonder.   

Als lid van het expertpanel van Duurzaam Gebouwd schreef zij in de blog De onderschatte invloed van de werkomgeving op ons gedrag hoe de omgeving mensen kan ‘nudgen’ in gezonder gedrag. Ze vindt het belangrijk om te benadrukken dat gezondheid niet alleen gaat over factoren zoals licht, lucht en geluid, maar ook over hoe organisatie en mensen zelf kunnen bijdragen aan gezondheid en wellbeing. Deze blog heeft ze in samenwerking met InHeatlh, een bureau voor vitale organisaties, geschreven omdat Ellis meer en meer de combinatie van de vakgebieden Vastgoed, FM, HR en IT opzoekt. Deze kunnen elkaar versterken, bijvoorbeeld een gezonder gebouw draagt bij aan het behouden en aantrekken van talent, een thema waar vele HR afdelingen aan werken.

Ellis werd ook gevraagd om haar kennis te delen op beursen en congressen. Zo heeft ze in het najaar op de “EU Utility Week” in Amsterdam en op de beurs “Smart Buildings” een presentatie gegeven over de waarde die Healthy & Inspiring workplaces creëren voor mens en organisatie. Ze benadrukt dan dat technologie zoals ‘Internet of Things’ (IoT) mensen en organisaties helpt en stimuleert om de omgeving beter en gezonder te gebruiken. Begin daarvoor bij de ‘user experience’, dan weet je waar je waarde voor moet creëren. IoT kan zowel voor de gebruiker als voor de gebouweigenaar en -beheerder data en informatie generen die deze stakeholders veel beter in staat stelt om ‘real time’ gebruik en beheer te optimaliseren.

Ellis is betrokken bij diverse initiatieven om duurzaamheid verder te brengen in de markt. Daarbij zoekt zij de samenwerking op met relevante partijen die deze initiatieven verder kunnen brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Blue Building Institute (BBI) waarbij Royal HaskoningDHV is aangesloten. Samen met consultantpartners van BBI heeft Royal HaskoningDHV de Amerikaanse ‘Well’ standaard vertaald naar Nederlandse context. In 2017 zijn er diverse pilots uitgevoerd, waarvan de geleerde lessen binnenkort worden gepubliceerd.

In het najaar van 2017 is Ellis gevraagd om deel te nemen aan het Circulair Netwerk, waaraan het Rijksvastgoedbedrijf, de TU Delft en diverse andere bedrijven deelnemen. Het Circulair Netwerk moet nog verder vorm krijgen, maar doelstelling is het versnellen van Circulariteit in de gebouwde omgeving.

In projecten werkt Ellis voor diverse opdrachtgevers, zowel public als privaat. Royal HaskoningDHV  heeft een breed scale aan klanten, van gemeenten, universiteiten, ziekenhuizen, financiële dienstverleners tot industriële bedrijven. Vooral de verbinding tussen gebouwen en gebieden biedt vele kansen om te verduurzamen. Een mooi voorbeeld is het Artikel "Aantrekkelijk arrangement Vangaslos maatregelen vormt sleutel voor transitie".

Initiëren, verbinden, creëren, verbeteren: zo omschrijven collega’s van Royal HaskoningDHV en partners haar bijdrage aan initiatieven en projecten. Met recht is Royal HaskoningDHV trots op haar bijdrage aan dat waar Royal HaskoningDHV voor staat: ‘Enhancing Society Together’. Samen met onze klanten en stakeholders bijdragen aan een betere wereld.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd