Volg @DuurzaamGebouwd

Gerrit-Jan Teunissen

 Gerrit-Jan Teunissen

Gerrit-Jan is adviseur en energie, duurzaamheid, gezondheid en welzijn in gebouwen. Met een achtergrond in de energietechniek is gezocht naar methodes om energie in de gebouwde omgeving efficiënter en duurzamer te maken. Meer dan 10 jaar geleden is Gerrit-Jan voor een LEED accreditatie naar de VS gegaan, en zag daar hoe ontwikkeling van duurzame gebouwen door de markt gedreven werd. Sinds die tijd is hij de enige LEED AP in Nederland met de specialisatie Building Design & Construction en de specialisatie Operations & Maintenance.

Gerrit-Jan onderhoudt een netwerk van gelijkgestemde adviseurs om te werken aan structurele verbetering van het algemene kennisniveau over certificatiemethodes, zodat niet per project herhaling, maar juist doorontwikkeling optreedt. Door zijn inzichten te delen met vakgenoten binnen Nederland maar ook ver daarbuiten, zijn samenwerkingen ontstaan met partijen zoals Green Building Councils in de VS, Zweden, Zwitserland, Spanje, Duitsland en verder. Een hoogtepunt is zijn erkenning in 2016 als US Green Building Council\'s ?Astounding Advocate?. Dit omdat in 2014 de nieuwste versie van LEED (binnen twee maanden na publicatie.) in een subsidieregeling buiten de VS was opgenomen te weten de Nederlandse MIA/Vamil regeling. Om dit te bereiken heeft Gerrit-Jan met succes in een dialoog met RVO aangegeven dat LEED ook binnen Nederland een geschikt instrument kan zijn.

Vanwege zijn visie, aanhoudendheid en enthousiasme is en wordt Gerrit-Jan ingezet door opdrachtgevers als ABN AMRO, SHELL Real Estate, RBS, Center Parcs en Ahold Delhaize om te werken aan structurele verbetering in het onderhoud en beheer van bestaande gebouwen, en de ontwikkeling van nieuwe gebouwen en concepten. Gerrit-Jan is altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen om tot gezondere gebouwen te komen. Enkele hoogtepunten van zijn inzet zijn het behalen van het eerste LEED gecertificeerde gebouw in Nederland in 2010, het behalen van een BREEAM Award met ABN AMRO (2016), LEED Silver bij SHELL Technology Center Amsterdam en de ontwikkeling van Circl (ABN AMRO).

Visie

Duurzame gezonde gebouwen zijn gebouwen waarbij beleving, omgeving en financiële prestaties in harmonie zijn. Het ontwerpen van nieuwe gebouwen vraagt om een andere aanpak dan het onderhouden en beheren van bestaande gebouwen. In beide situaties kunnen op het oog lijkende dagelijkse routines omgebogen worden naar mogelijkheden om een positieve verandering te brengen die gebouwen gezonder maken. Certificatiemethodes geven aanleiding om deze ombuiging te realiseren, mogelijkheden te identificeren en om de intrinsieke motivatie aan te spreken om gezamenlijk kwaliteit te leveren. Bij het brengen van vernieuwing komen barrières in beeld die weggenomen worden door een doortastende, enthousiaste en niet zelfzuchtige houding. Het bereiken van een gemeenschappelijk resultaat waar de ?vonk? is overgeslagen is één van de ultieme doelen waar iedereen naar op zou moeten zijn. Inhoudelijke kennis van zaken is daarbij essentieel, daarom is een heldere lijn tussen de makers en de gebruikers van producten niet een wens, maar een vereiste. Ieder project is een mogelijkheid om de markt de uitdaging mee te geven om deze kennis toe te passen en mogelijk nog iets verder te gaan. Succesvolle integratie van gezond gebouw factoren is de resultante van het goed structureren en toepassen van de actuele stand van techniek en methodes.

Projecten

Diverse LEED certificaties in binnen- en buitenland zoals een inbouw van een showroom in Zwitserland, logistieke campus in Denemarken, een kantoorgebouw (bank) in Hongarije, 2 hoofdkantoren van ABN AMRO in Amsterdam. Integratie van de WELL Building Standard bij o.m. Ahold Delhaize, ABN AMRO en de WELL Community Standard bij meerdere ontwikkelingen.

Nevenfuncties en/of Awards

Gerrit-Jan is één van de eerste WELL AP's en WELL Faculty Member wereldwijd. Hierdoor levert hij een actieve bijdrage aan de introductie van de WELL Building standard in Nederland, samen met de Blue Building Institute. Aangesloten bij Blue Building Institute (BBI), Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) en betrokken bij lokale en landelijke initiatieven.
2016: USGBC\'s Astounding Advocate
2014: LEED Fellow genomineerd.
diverse presentaties op congressen in binnen- en buitenland, waaronder Greenbuild 2011 (Toronto), Greenbuild Brasil (2010), LEED European Meeting 2016 (Berlijn).

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd