#Duurzame50

Volg @DuurzaamGebouwd

Hans Hammink

 Hans Hammink

Hans Hammink is werkzaam bij de Cie. sinds 2004. Hij heeft gestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie won hij een prijsvraag en bouwde hij zijn eigen houten huis in Almere. Na zijn afstuderen heeft hij enkele jaren in Londen gewerkt, en was hij één van de oprichters van het Amsterdamse architectenbureau M3H.
Hans Hammink werkt over het algemeen aan grote, ingewikkelde projecten in binnen- en buitenland. Hij is een gedreven en enthousiaste architect, en de combinatie van techniek en architectuur heeft in het bijzonder zijn interesse.
Zijn specialisme is de integratie van architectuur met duurzame en circulaire principes. Een recent voorbeeld daarvan is het project Circl in Amsterdam: een state of the art circulair gebouw.
Ook is hij één van de bedenkers van het Gebouwenpaspoort: een digitale tweeling van een gebouw, een 3D-model gekoppeld aan circulaire data.
Hij is docent aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam en geeft regelmatig lezingen, met als doel kennis en ervaring te delen met studenten en collega?s.

Visie
Circulariteit moet je doen.

Ik heb een persoonlijke drijfveer voor duurzaamheid of circulariteit. Ik wil graag een betere wereld achterlaten voor mijn kinderen.
Wat kan ik hieraan doen in mijn vak als architect?
De basis is inhoud. Ontwerp een goed, mooi en slim plan waarmee je anderen verleidt en overtuigt. Stel je open en kwetsbaar op, inspireer anderen en krijg ze mee. Stel een hoge ambitie en houd die vast. Kwaliteit is allesbepalend.
?Show, don?t tell?: een goed product is de basis voor een circulair verhaal.
Bovenal: Handel! Acteer! Doe het! En observeer of meet dan wat er gebeurt, en breng zo je idee samen stap voor stap verder. Wees een pionier.
Voorbeelden hiervan zijn zowel de realisatie van het gebouw Circl als het gebouwpaspoort. Bij Circl heb ik een andere rol gespeeld dan normaal gebruikelijk. Als pionier heb ik het principe van circulariteit geintroduceerd. Ik heb op gelijke voet samengewerkt met andere adviseurs en leveranciers van materialen en onderdelen, en daarbij veel ruimte gegeven aan ieders inbreng. Deze flexibele, creatieve en kwetsbare opstelling heeft geleid tot een heel uitgesproken, hoogwaardig circulair gebouw. Het door mij geinitieerde gebouwpaspoort is een digitale tool waarin circulaire data verzameld worden en visueel ontsloten worden, met als specifieke doel verbetering van samenwerking in de keten. De mogelijkheden en toepassingen van het paspoort zijn groot en nog niet geheel te overzien. Kern is wel dat dit paspoort samenwerking faciliteert en stimuleert

Projecten
Een selectie van projecten waar ik aan gewerkt heb:
Gemeentehuis Hardenberg (bij oplevering meest duurzame gemeentehuis van Nederland)
Noorderparkbad, Amsterdam (bij oplevering meest duurzame zwembad van Nederland)
Circl, Zuidas, Amsterdam (waarschijnlijk bij oplevering het meest circulaire gebouw in Nederland)
Circular.Cloud (initiatiefnemer van dit bedrijf dat gebouwenpaspoorten maakt)
Basisweg, Amsterdam (bestaand kantoorgebouw, 60.000 m2; circulaire renovatie)
Diverse opdrachten voor gebouwenpaspoorten
(in voorbereiding) publicatie over duuzaamheid bij de Architekten Cie.
Deelnemer aan diverse netwerken (bijv. Bouwprogramma


Nevenfuncties en/of Awards
Docent bij de Academie van Bouwkunst te Arnhem en Amsterdam; het geven van circulaire ontwerpoefeningen aan masterstudenten;
Leiden van workshops en masterclasses over circulariteit;
Het geven van lezingen en interviews over circulariteit en het gebouwenpaspoort (o.a. Pakhuis De Zwijger; Gevelbeurs 2018, etc.);
Software-ontwikkeling (gebouwenpaspoort).

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd