#Duurzame50

Volg @DuurzaamGebouwd

Jan Roersen

 Jan Roersen

Jan is zijn hele werkzame leven adviseur geweest op het gebied van energie en duurzaamheid en is een vorige baan bij Grontmij Technical Management als teammanager Beheer & Onderhoud nauw betrokken geraakt bij de ontwikkeling en uitrol van BREEAM. Op dat moment specifiek BREEAM in­ Use voor de bestaande bouw. Zo heeft Jan de eerste Europese projecten uitgevoerd voor Vastned, ING REIM en Aberdeen. Hier was hij niet alleen projectmanager van het totale project, maar ook International Auditor voor een aantal objecten.

In Nederland is Jan vervolgens via de adviesgroep van de Dutch Green Building Council (DGBC) betrokken bij de ontwikkeling van BREEAM­-NL in­Use voor de Nederlandse markt. Tot en met de lancering van de BREEAM-NL in-use 2016 is hij betrokken geweest bij de adviesgroep in-use, maar inmiddels ook bij het kennisnetwerk van BREEAM­-NL Assessoren van de DGBC. Jan is In­Use Expert en In­Use Assessor en Nieuwbouw Expert en Nieuwbouw Assessor. Inmiddels heeft hij voor diverse opdrachtgevers, zoals Redevco Nederland BV, CBRE Global Investors, ABN-AMRO, Unibail-Rodamco, Corio, Bouwfonds en diverse andere partijen, een wezenlijke bijdrage geleverd aan de realisatie en verbetering van duurzaamheid in de bestaande bouw. W4Y heeft met zijn hulp inmiddels bijna 250 bestaande panden en 70 nieuwbouw gecertificeerd. Met deze aantallen is W4Y veruit marktleider in Nederland.

Na een start met bestaande bouw is Jan via renovaties ook aan de nieuwbouw kant terecht gekomen. Hier is hij met W4Y betrokken bij een enorme diversiteit aan projecten waarin het brede scala van type gebouwen goed naar voren komt. Met projecten als Watercampus in Leeuwarden (bespoke laboratoria), Van der Valk in Lent (bespoke hotel), VU.NU in Amsterdam, Tennet in Arnhem, Atrium ziekenhuis in Heerlen, Wolter Koops in Zeewolde, Wehkamp in Zwolle, Alcoa in Harderwijk, Moderna in Hardenberg en diverse datacenters voor Ziggo is een brede kennis voorhanden vanuit diverse sectoren en schema’s.

Door de betrokkenheid als expert en assessor in vele projecten binnen bestaande bouw en nieuwbouw is ook enorme kennis ontstaan rondom BREEAM en verduurzaming van gebouwen. Jan heeft zich hierdoor niet alleen op vele fronten een mening kunnen vormen, maar Jan is ook bereid zijn kennis te delen en/of zijn mening gevraagd en ongevraagd te geven. Hij neemt een actieve rol bij de ontwikkeling van BREEAM, maar hij deelt zijn kennis ook via trainingen van de DGBC, bijeenkomsten in de markt en in onderling overleg begeleid hij ook vele experts om met BREEAM vertrouwd te raken.

Jan is van oorsprong werktuigbouwkundige, maar heeft tevens een universitaire bedrijfskundige achtergrond. De ervaring heeft geleerd dat de combinatie van techniek en bedrijfskunde Jan meerdere invalshoeken geeft in zijn werk waardoor hij van grote toegevoegde waarde is in veel projecten. Jan is binnen W4Y gespecialiseerd adviseur op het gebied van duurzaamheid en BREEAM. Daarnaast is hij, naast het algemeen management en de commercie, ook bezig met projectmanagement van uiteenlopende projecten. 

Persoonlijke kwaliteiten:

  • Communicatief sterk, mondeling en schriftelijk
  • Direct, duidelijk, pragmatisch
  • Brengt partijen bij elkaar en is oplossingsgericht
  • Dienstbaar, doorzetter, wilskrachtig
  • Zelfstandig, flexibel 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd