Volg @DuurzaamGebouwd

Jan van Hout

 Jan van Hout

Jan van Hout is CEO van OVVIA en directeur eigenaar van Van Hout adviseurs en installateurs. “Wij zijn gedreven wereldverbeteraars, maar beslist geen dromers.” Samen met zijn team van ruim 85 collega’s werkt Jan aan concrete projecten op het vlak van energiebesparing en hernieuwbare energie in de gebouwde omgeving.

Vanuit de combinatie OVVIA / Van Hout adviseert, ontwerpt, realiseert en financiert hij deze projecten. “Een one-stop-shop ervaring op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie op bouwkundig, elektrotechnisch en werktuigbouwkundig vlak.”

Daarnaast ontwikkelt Jan via OVVIA / Van Hout (circulaire) verduurzamingsconcepten en software om de noodzakelijke versnelling van de verduurzaming in Nederland mogelijk te maken: “De productiviteit en effectiviteit in de gebouwde omgeving moeten omhoog om onze duurzame doelen te bereiken.”

Hij deelt zijn kennis en ervaring met stakeholders om gemeenschappelijk de gestelde duurzaamheidsdoelen te bereiken. Hij is gastspreker op symposia en congressen over ESCo’s en verduurzaming van de gebouwde omgeving, gastschrijver voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

“Natuurlijk, ik kan uren praten over een duurzame samenleving. Liever ga ik succesvol aan de slag, door slim(mer) gebruik te maken van de middelen en mogelijkheden die er zijn. Doet u mee?”

Genomineerd voor de zevende editie van de ABN AMRO Duurzame 50: wat een eer!

Thought leader visie op duurzaamheid

De aarde afkoelen, strijden tegen klimaatverandering. Dat past bij mij en bij onze 81e jarige bedrijfsgeschiedenis. De gebouwde omgeving is goed voor 40% van alle CO2-uitstoot. Om klimaatdoelen te halen is het noodzakelijk dat we de CO2-uitstoot in 2050 met 90% reduceren.

Duurzaam is altijd voordeliger dan conventioneel, CO2 = energiekosten = geld. Laat dat nu precies de sleutel zijn waarmee we het CO2-vraagstuk voor de gebouwde omgeving kunnen oplossen. Daarom verplichten wij ons tot het leveren van uitstekende ‘energieprestaties’ en verregaande CO2-reductie. Klanten rekenen ons af op de geleverde prestatie. Wij leveren duurzaamheid als een service in de gebouwde omgeving.

Wij bewijzen keer op keer: een investering in energiebesparing en duurzame energieopwekking levert zo snel, zo veel rendement op. Big data, algoritmen en keuzes in architectuur werken samen. Zo komen we tot dè oplossing per gebouw. Voor een succesvolle businesscase gebruiken we alle munitie voorhanden; van energie labels tot subsidie regelingen. Gecertificeerde monitoring en validatie zorgen voor een traceerbaar resultaat.

Samen met kennispartners zoals RVO, financierende instellingen, brancheorganisaties, , gemeentelijke samenwerkingsverbanden, het Rijk en de Europese Unie, zetten wij vandaag stappen naar enorme energie- en kostenbesparingen in de strijd tegen klimaatverandering!

Aan welke projecten heeft u gewerkt of werkt u momenteel?

Ruim 35.000 zonnepanelen op diverse projecten. Meerdere renovaties van een E-label of slechter naar A-label of beter. Diverse renovaties middels een prestatiecontract van 15 jaar. Duurzame gebouwen met zorgfunctie voorzien van groenverklaring. Meerdere gebouwen met BREEAM Very Good en Excellent.

Een stukje van onze erelijst:

 • Strijp TQ te Eindhoven, 40.000m2 renovatie van Philips erfgoed naar hoogwaardige kantoren, oa van gas los, van G naar A, Groenfinanciering, hernieuwbare opwekking en energiebesparing.
 • Nieuwbouw Van Eerd Groep met verwachte BREEAM-Outstanding score van vijf sterren; het kleinste BREEAM outstanding project van Nederland.
 • VDL Kunststoffen, 15.000m2, 109 ton CO2 reductie door gebruik van restwarmte.
 • Duurzaamste Wellnesscomplex van Nederland met oa biomassa, warmtekracht en zonnepanelen.
 • Royal Agio Cigars, 1e BREEAM Outstanding Bespoke-oplevercertificaat van Nederland.
 • Bedrijfsgebouw Camelot, A-label EPBD, ROI van 100%.
 • Rijksmonument De Witte Dame, van energielabel D naar A.
 • Zonnekade Veldhoven, 1,4 km aan zonnepanelen.
 • Frisse scholen Veldhoven, gegarandeerd 140 lokalen binnenklimaat verbetering met CO2-reductie van 120.000 kg.

Onze gerealiseerde doelen ziet u op www.van-hout.com.

 

Nevenfuncties en/of Awards

Jan is docent bij het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid. Hij verzorgt trainingen op het gebied van ESCo’s en aan het rekenen aan verduurzaming. Daarnaast is hij algemeen directeur bij Van Hout adviseurs en installateurs in Veldhoven en CEO van OVVIA, energieoplossingen met toekomst en “founding father” van ESConetwerk.

Jan won met zijn team diverse duurzame awards (de eerste in 2010). Meest sprekend zijn de twee internationale BREEAM-awards in 2017. Royal Agio Cigars kreeg in Londen de ‘Oscar voor de meest duurzame gebouwen’ uitgereikt.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

 • ABN AMRO
 • Duurzaam Gebouwd