Volg @DuurzaamGebouwd

Joost Ector

 Joost Ector

Functie:

Joost Ector (Eindhoven, 1972) studeerde in 1996 cum laude af aan de Technische Universiteit Eindhoven en trad direct daarna in dienst bij de Rotterdamse architect Jan Hoogstad. In 2002 werd hij samen met Max Pape eigenaar van het bedrijf, dat kort daarna de naam veranderde in Ector Hoogstad Architecten. Het bureau telt momenteel circa 50 medewerkers en ontwerpt voor vrijwel alle sectoren, met een nadruk op complexe, vaak multifunctionele publieke ontwerpopgaven. De laatste jaren is onder andere gewerkt aan grootschalige projecten voor diverse Nederlandse universiteiten, cultuurgebouwen, een groot aantal transformatieprojecten en de ´grootste fietsenstalling ter wereld´, die op dit moment wordt gebouwd als onderdeel van het nieuwe Stationsplein in Utrecht. Joost is daarnaast lid van het bestuur van de BNA en schrijft (op persoonlijke titel) voor Architectenweb.nl een vaste maandelijkse column.

Organisatie:

Ector Hoogstad Architecten is een Rotterdams architectenbureau dat in heel Nederland, en soms daarbuiten, een brede variatie aan ontwerpopgaven aanpakt. We maken krachtige architectuur – ontwerpen die goed, slim, mooi en leuk zijn – met mensen in de hoofdrol. We staan voor hoogstaande en duurzame bouwtechnische uitwerking en betrouwbare dienstverlening. Dat maken we waar met een team van rond de vijftig medewerkers, een mix van jong talent en jarenlange ervaring. Ons team bevat specialisten op allerlei vlakken, van architectonisch ontwerp tot projectmanagement en van duurzaamheid tot BIM. Kennis wordt geborgd en ontwikkeld in een zestal ‘expertisegroepen’ met een brede samenstelling.

EHA werd in 1959 opgericht door Jan Hoogstad (1930), die tijdens de Rotterdamse wederopbouw het vak leerde van grote Nederlandse modernisten zoals Maaskant. Tijdens een lange en vruchtbare carrière groeide Hoogstad zelf uit tot een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse architecten. Een groot aantal gebouwen, niet alleen in Rotterdam maar in heel Nederland, getuigt van zijn rijke oeuvre. Sommige hebben inmiddels zelfs een status als jong monument verworven. Sinds 2002 is de leiding van het bureau in handen van Joost Ector (1972, architect directeur) en Max Pape (1959, zakelijk directeur).

EHA is een allround en full service architectenbureau, dat even gemakkelijk werkt in een traditionele projectorganisatie als in innovatieve constructies waarbij we deel uitmaken van een consortium of zelf optreden als total engineer. De kern van onze ontwerpfilosofie is het geloof in integrale samenwerking, zowel binnen een ontwerpteam als met opdrachtgever/gebruiker en uitvoerende partijen. Samen kom je tot betere ideeën, slimmere oplossingen en een groter draagvlak. Vanzelfsprekend weerspiegelt een goede samenwerking zich in het eindresultaat. Belangrijkste randvoorwaarde is uitstekende communicatie, of het nu gaat om een workshop, een monsterbord of een BIM-model. Door daarin te excelleren levert EHA maximale meerwaarde voor zijn opdrachtgevers

Beschrijving van uw werkzaamheden en/of projecten op gebied van Duurzaamheid:

Duurzaam in alle opzichten

Met onze architectuur willen we bijdragen aan een betere wereld. Daarom is duurzaamheid een van de belangrijkste thema’s in het werk van Ector Hoogstad Architecten. De gezonde en aangename omgevingen die we ontwerpen worden gemaakt uit verantwoorde materialen en produceren – als het even kan – hun eigen energie. Onze expertise op het gebied van duurzaam ontwerpen en bouwen heeft zich door de jaren heen in vele projecten bewezen en ontwikkelt zich nog steeds.

Al in de jaren tachtig realiseerden we het energiezuinige stadhuis van Lelystad en in de jaren negentig een intelligent klimaatconcept voor het Ministerie van VROM. Om de duurzaamheidsprestaties van onze ontwerpen aan te tonen, pasten we BREEAM al toe voordat dit meetinstrument voor integrale duurzaamheid in Nederland werd geïntroduceerd. En we opereren nog steeds in de voorhoede: recent leverden we metFocus Heerhugowaard de eerste energie-neutrale school van Nederland op; voor DIFFER bouwden we het eerste BREEAM Excellent laboratoriumgebouw van Nederland; en met onderwijscentrum PULSE voor de TU Delft zetten we een nieuwe standaard voor duurzame universiteitgebouwen.

Onze gebouwen zijn in alle opzichten duurzaam: ze hebben een lage milieulast én een lange levensduur. De oplossing ligt in een combinatie van technologische ontwikkelingen en het beste dat de natuur te bieden heeft. Onze gebouwen hebben een minimale energiebehoefte en de toegepaste materialen zijn zorgvuldig op minimale milieubelasting geselecteerd. Onze ambitie is om met nieuwe ontwerp- en productiemethoden de toegepaste hoeveelheid materiaal vergaand te beperken en daarbij vanuit een ciculaire ontwerpgedachte uitsluitend gebruikte of herbruikbare materialen toe te passen. De tijdloze uitstraling van onze architectuur zal ook toekomstige generaties blijven uitnodigen tot (steeds weer hernieuwd) gebruik.

Onze belangrijkste meerwaarde voor het bereiken van échte duurzaamheid is een ondogmatische, open houding: we durven vrij te denken en bereiken daardoor slimme integrale oplossingen. We zijn klaar voor de volgende generatie duurzame gebouwen: volledig circulair gematerialiseerde leveranciers van energie. 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd