Volg @DuurzaamGebouwd

Liesbeth van Tongeren

 Liesbeth van Tongeren

Fossiele brandstoffen zijn uit de tijd. Groene energie heeft de toekomst.

Liesbeth trekt graag op met groene idealisten, ondernemers en burgers om samen keuzes af te dwingen voor groene energie, schone productie en een gezonde leefomgeving.

Van Amsterdam naar Australië naar Den Haag

Na haar studie rechten aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam verhuisde Liesbeth naar Australië. Ze gaf daar leiding aan verschillende maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor kwetsbare mensen zoals  daklozen, vluchtelingen en mishandelde vrouwen. Na haar terugkeer naar Nederland werd ze in 2003 directeur van Greenpeace. Ze was lid van de Sociale Denktank voor haar stadsdeel, zat in het bestuur van Women on Top en zit sinds 2010 namens GroenLinks in de Tweede Kamer.

Hier staat Liesbeth voor

Liesbeth is in de Tweede Kamer woordvoerder op onder meer gas, ruimtelijke ordening en wegen. Zowel in de Kamer als daar buiten strijdt Liesbeth tegen vervuilende fossiele brandstoffen en voor schone energiebronnen zoals aardwarmte,  zon- en windenergie. Onlangs werd bekend dat Nederland definitief geen schaliegas gaat winnen. Een gevecht dat Liesbeth samen met honderden gemeentes en actieclubs na jarenlang debatteren en protesteren gewonnen heeft. Ook heeft ze er voor gezorgd dat de gaswinning in Groningen naar beneden is bijgesteld. En ze pleit voor vergroening van het wagenpark. Weg met de sjoemeldiesels en fossiele slurpers.

Nederland kan een écht groene economie worden met duurzame werkgelegenheid. Daarvoor zijn wel stevige keuzes nodig.

Wetenswaardigheden

Liesbeth houdt van wandelen en van elektrische auto’s zoals de Tesla-S. In 2013 werd ze uitgeroepen tot twitterkoningin van het Binnenhof, vooral omdat ze tweets vaak beantwoordt. Ze kookt met lokale groente en fruit die rechtstreeks van de boer thuisbezorgd wordt. Ook kijkt ze graag naar de politieke series zoals The Newsroom, The Thick of It en House of Cards.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd