Volg @DuurzaamGebouwd

Lizzy Butink

 Lizzy Butink

Lizzy Butink is de duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate. Zij daar het duurzame gezicht en verantwoordelijk  geweest voor het realiseren van een gezamenlijke visie en beleid op gebied van duurzaamheid. Begin dit jaar heeft ze de internationale GRESB/BRE Individual Leadership award gewonnen.

Lizzy komt uit een echt ondernemersgezin en heeft al op jonge leeftijd geleerd niet te vingerwijzen maar zelf verantwoordelijkheid te nemen, te staan voor waar je in gelooft en vooruit te kijken.  ‘Met mijn enthousiasme, verantwoordelijkheidsgevoel en enorme gedrevenheid hoop ik een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse vastgoedsector. Ik ben niet snel tevreden, blijf doorvragen en  schuif mijn mening niet onder stoelen of banken. Eigenschappen die mij goed van pas komen, de weg naar duurzaam is immers één van de grootste huidige uitdagingen’, aldus Lizzy.

Vergroten van bewustwording      
Deze ambitie vertaalt zich allereerst naar haar inzet voor het vergroten van bewustwording van vastgoedprofessionals zowel binnen als buiten as.r. rondom nut en noodzaak van verduurzamen van vastgoed en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Wanneer een ieder vanuit zijn/haar eigen rol en netwerk zoveel mogelijk kansen grijpt op gebied van duurzaamheid zal er een vliegwieleffect ontstaan’, meent de 27-jarige Utrechtse.  Veel tijd besteedt Lizzy dan ook aan het verbinden van organisaties, deelname in werkgroepen (IVBN en DGBC), organiseren van interne en externe masterclasses en presenteren van a.s.r. haar duurzaamheidsvisie. Sinds 2017 is zij tevens gastdocent aan de ASRE om duurzaamheid meer in te bedden in de opleidingsprogramma’s.

Toekomststoel

Tezamen met Jan Terlouw, Yvette Watson, Marianne Davidson en Pamela Logjes vraagt Lizzy met #toekomststoel actie voor een duurzame wereld van morgen. ‘We roepen iedereen op om de toekomst een stoel te geven aan de tafels waar belangrijke beslissingen gemaakt worden, wat de duurzame toekomst moet een veel grotere stem krijgen’.

Van vrijblijvendheid naar keiharde afspraken en acties         
Verder zet ze zich in om de vrijblijvendheid van duurzaamheid om te zetten naar keiharde afspraken en acties. Zo zijn er in de contracten met alle beheerders concrete duurzaamheidsbepalingen opgenomen, waren in 2016 alle nieuwe retailcontracten green leases, hebben alle a.s.r.-medewerkers sinds vorig jaar verplicht persoonlijke MVO-jaardoelstellingen, is het voldoen aan het MVO-doelstellingen van acquisities een belangrijke paragraaf in de aankoopvoorstellen.

Daarnaast wordt de woningportefeuille van a.s.r. momenteel grootschalig gerenoveerd; eind volgend jaar is 25% van het bestaande bezit verduurzaamd naar label A. De duurzame inzet van het a.s.r. woning- en winkelfonds zijn door GRESB dan ook beiden beloond met een Green Star.

Loopbaan
Lizzy heeft aan de Universiteit van Utrecht de bachelor Social Geografie en Planologie en de master Economische Geografie gevolgd. Met haar masterscriptie ‘De aantrekkelijkheid van de Nederlandse binnenstad’ heeft ze in 2013 de Marc de Smidt-scriptieprijs gewonnen en is ze in de top-3 geëindigd van de NRW-scriptieprijs 2014. Tevens heeft ze vorig jaar deel genomen aan het Future Leaders Programme van de DGBC.  

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd