#Duurzame50

Volg @DuurzaamGebouwd

Mark Faay

 Mark Faay

Mark Faay is algemeen directeur van wand- en plafondspecialist FAAY. Sinds 2005 heeft hij de leiding over dit oer-Hollandse familiebedrijf, samen met zijn zus Monique de Vos-Faay (commercieel directeur).

FAAY richt zich met prefab wand- en plafondsystemen en met compleet ingerichte plug-and-play-units (zoals badkamers, keukens, toiletten) op alle delen van de bouw waar topkwaliteit, snelheid en duurzaamheid bij elkaar komen.

Vanuit die prefabgedachte, die in alle FAAY producten is terug te vinden, wil Mark Faay elke dag weer bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Duurzaamheid is voor hem dan ook geen trend, maar een welbewuste basis voor alle bedrijfsactiviteiten van FAAY. Mark Faay laat die duurzaamheid zo veel mogelijk overal in terugkomen, zowel op product- als productie- als procesniveau. Zo heeft FAAY al vanaf het ontstaan van het bedrijf in 1972 bewust gekozen voor oneindig hernieuwbare grondstoffen, zoals vlasscheven, een restproduct van de vlasteelt. FAAY was dus al met een gezonde, verantwoorde leefomgeving in al haar facetten bezig in een tijd waarin oog voor duurzaamheid en milieu bij bedrijven nog nauwelijks was ontwikkeld.

Mark Faay vindt het dan ook zeer belangrijk die visie uit te blijven dragen en waar mogelijk om te zetten in daden. Een voorbeeld hiervan is dat hij nauw betrokken is bij de promotie van de vlasbouw. Wat algemener gesteld is Mark Faay zeer actief in het voor het voetlicht brengen van duurzame (bouw)grondstoffen. Ook de verduurzaming van productie- en bedrijfsvoeringsprocessen heeft zijn voortdurende aandacht. Zo is het productiebedrijf niet alleen ISO9001-, ISO14001-, FSC- én PEFC-gecertificeerd, maar mag FAAY ook leveren conform de IWAY gedragscode van IKEA. Deze code behandelt zaken als arbeidsomstandigheden en voorkoming van kinderarbeid, maar ook gezondheid en veiligheid in het productieproces, het milieu en verantwoord bosbeheer. Op sommige vlakken is IWAY zelfs strenger dan de nationale wet- en regelgeving. “Wij zijn er dan ook trots op dat we recentelijk positief zijn geauditeerd conform de IWAY-normen van IKEA”, aldus Mark Faay.

Al deze inspanningen blijven dan ook niet onopgemerkt. Zo is FAAY ‘Ondernemer van 2015 binnen Vijfherenlanden’ geworden, categorie Grootzakelijk. En was het bedrijf genomineerd voor de Nationale Business Succes Award 2015 (in de voorronde werd FAAY al branchewinnaar in de categorie Ruw- & Afbouw). Ook een nominatie voor de Gouden Parel Lekstroom 2015 heeft het bedrijf in de knip. Allemaal events die deelnemende bedrijven niet alleen beoordelen op effectiviteit en innovativiteit, maar zeker ook op duurzaamheid in brede zin en het als bedrijf nemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheden. Niet voor niets zal FAAY altijd bewust kiezen voor eerlijke, hernieuwbare, bio-based materialen en een milieubewust en gezond productieproces.

Over duurzaamheid gesproken, die komt ook tot uiting in het streven van Mark Faay naar duurzame relaties. Of dat nou is met leveranciers, klanten of personeel, ook op het menselijke vlak wint duurzaamheid altijd. Deze karaktertrek wordt zowel nationaal als internationaal zeer gewaardeerd. 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd