#Duurzame50

Volg @DuurzaamGebouwd

Menso Oosting

 Menso Oosting

Menso is in zijn loopbaan altijd bezig geweest met duurzaamheid. Dit heeft hij 13 jaar aan de vraagkant van de markt gedaan bij woningcorporaties WoonFriesland en Mitros. Sinds ruim een jaar doet Menso dit aan de aanbodkant van de markt als directeur Fijn Wonen bij Van Wijnen.

Zijn aanpak kenmerkt zich als nuchter en praktisch met een economisch en bedrijfskundige insteek. Zijn visie is dat zonder een goede business case we geen stappen maken, zonder schaal we geen impact maken en zonder te proberen je nergens komt.

Menso was betrokken bij spraakmakende projecten zoals Wijkbedrijf Bilgaard waarin energetische duurzaamheid en sociale duurzaamheid zijn gecombineerd in een integrale wijkaanpak. Deze aanpak is inmiddels meerdere keren in Nederland succesvol herhaald. Ook de transformatie van het een oud politiebureau naar vrouwenopvang De Veilige Veste in Leeuwarden in Passief huis uitvoering is voorbeeld van gewoon doen. Het project Flat-met-toekomst in Utrecht was het eerste financieel haalbare NOM-renovatie van portiekflat. Initiatieven waarin de markt werd uitgedaagd en ruimte kreeg een nieuwe aanpak te proberen.

Als directeur Fijn Wonen draagt Menso bij aan het realiseren van een duurzame woningvoorraad. Met het product Fijn Wonen voor nieuwbouw en bestaande bouw wordt heel concreet bijgedragen met aardgas loze en energiezuinige woningen. In 2018 wordt ook een circulaire versie Fijn Wonen gelanceerd waarmee een volgende grote stap wordt gemaakt op het gebied van toekomstbestendige woningbouw.

Menso is sinds 5 jaar bestuurslid bij NeVaP, hét Nederlands Vastgoedexploitatie Platform, gericht op kennis en innovatie. Hij is penningmeester en mede portefeuillehouder Business Innovatie (waar het aspect duurzaamheid bij is inbegrepen) en daarbij verantwoordelijk voor de lading van dit thema binnen NeVaP en het organiseren van de thema en kennisbijeenkomsten hieromtrent (www.nevap.nl).

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd