Volg @DuurzaamGebouwd

Paul de Ruiter

 Paul de Ruiter

Paul de Ruiter is de oprichter en directeur van Paul de Ruiter Architects en werkt sinds het ontstaan van het architectenbureau in 1994 aan innovatieve duurzame architectuur. Het bureau is ontstaan vanuit het gedachtegoed van zijn promotieonderzoek ‘’The Chameleon Skin’’, dat stelt dat gebouwen energie moeten produceren in plaats van consumeren.

Ruim 20 jaar later is zijn architectenbureau Paul de Ruiter Architects trendsetter op het gebied van duurzame architectuur en koploper in het realiseren van energieneutrale gebouwen met een duurzaamheidcertificaat in Nederland. Naast energie in technische zin levert de architectuur van Paul de Ruiter Architects ook energie in menselijke zin. Waarden zoals gezondheid en productiviteit vormen samen met meetbare feiten zoals daglicht optimalisatie het uitgangspunt voor intelligente en duurzame gebouwen. Op deze manier ontwerpt Paul de Ruiter Architects gebouwen met een aangenaam binnenklimaat waarin inspiratie en connectiviteit tussen mensen centraal staan. Het portfolio van Paul de Ruiter Architects bestaat uit woningbouw, hotels, kantoren, onderwijsgebouwen, openbare gebouwen, laboratoria, theaters, en infrastructurele werken.

Elk project ziet Paul de Ruiter als een persoonlijke uitdaging om met dezelfde middelen meer te bereiken op het gebied van duurzaamheid en daarin schuilt tevens zijn kracht. Paul zet zich in voor een betere wereld middels zijn duurzame architectuur en is daarbij een toonbeeld van ‘’practise what you preach’’. Zijn architectenbureau is gesitueerd in voormalige staalwerkplaats die hij volledig heeft gerenoveerd en omgebouwd tot een innovatief en duurzaam bedrijfsverzamelgebouw waarin verschillende creatieve bedrijven zich hebben gevestigd.

Ook qua bedrijfsvoering is duurzaamheid een belangrijke peiler: er wordt zoveel mogelijk gerecycled, er wordt gebruik gemaakt van biologische producten en werknemers verplaatsen zich voornamelijk per fiets en OV. Als B-Corp geregistreerd bedrijf deelt Paul de Ruiter Architects deze duurzame visie en kennis tijdens colleges, panelgesprekken en lezingen met studenten, branchegenoten en andere belanghebbenden; duurzame ambities kunnen juist door samenwerking gerealiseerd worden. Paul de Ruiter treedt in de vakpers vaak op de voorgrond als duurzame pionier en schrijft graag publicaties over de verduurzaming van de samenleving middels innovatieve architectuur. 

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd