Volg @DuurzaamGebouwd

Rik Ruigrok

 Rik Ruigrok

Al heel jong leerde Rik Ruigrok dat het geld op straat ligt , zijn vader Henk werkte als journalist bij de Haagse Courant , en op woensdagochtenden mochten Rik , samen met zijn broer Pim ,om vijf uur hun bed uit om langs de vuilnishopen te struinen naar allerlei fraais .
Woensdag was namelijk grofvuildag in Den Haag , en vlak voordat hun vader om half zes ?s morgens van zijn werk naar huis vertrok belden de jongens hem op waar ze de mooiste buit hadden gevonden . Waarop pa de bestel-eend ter plekke vol laaide met antiek, en met de knullen huiswaarts keerde . Riks moeder knapte al de oude meubels op , wat ze vervolgens verkochten bij veilinghuizen als Mak van Waay .
Daaraan ontleende de familie Ruigrok de eretitel ?de komofielen ? ! ( naar de vuilniszakken van dat merk )
Nog steeds vind Rik het geld op straat , nou ja , vaak er net langs , op plekken waar gesloopt word , of waar net een boom is omgevallen door een storm . En intussen heeft hij 18 jaar geleden de meubelmakerij van zijn schoonvader overgenomen , en daar direct het roer haaks omgegooid , van traditioneel meubelmaker naar Urban Miner !
Hij werd meewarig aangekeken door zijn omgeving toen hij meldde dat hij afval ging gebruiken voor zijn tafels , mede ook omdat hij elke tafel die hij uitleverde , drie keer op kon halen omdat ie weer kromtrok , of scheurde .
Het was hem duidelijk , een normale meubelmaker kon met deze grondstof eigenlijk
niets , dus het vak moest maar veranderen , want al dat afval wat verloren ging ?. hij kon er niet mee leven .
En het is gelukt , een grapje van zijn meubelmakers , die een pop van afval maakten die hem voor moest stellen , bleek de doorbraak te geven waar ze op zaten te wachten , die pop werkte niet , scheurde niet , en gaf uiteindelijk het inzicht wat nodig was om te komen tot een proces wat voldoende is om elk jaar 750 tafels en een flinke stapel andere producten te maken zonder enige inkoop , puur op arbeid en houtafval .
Begin 2014 was er een onderzoek van ene Jan Jonker , professor circulaire economie uit Nijmegen , of Rik wilde helpen aan het schrijven van een boek over economie ?
Maar wat hebben jullie op die universiteit nu aan een meubelmaker met mavo ??
Nou , jij bent een van de weinigen die we kunnen vinden die de circulaire economie al in praktijk heeft gebracht , je maakt van niets iets , en weet daar je brood mee te maken , en wij willen jouw blauwe plekken en kopstoten verwerken in ons businessmodel en daar een boek over schrijven .
En niet veel later was daar plots New Horizon , en Michel Baars , en simpele vragen als ?.
Of Rik ook een vloer kon maken van oude kozijnen en trapdelen ???
Ik heb het nog nooit gedaan , maar ik denk dat ik het wel kan doen , hoezo ? ?Ik breek met New Horizon gebouwen af , en ik wil dat je met die kozijnen en trappen en wat er nog meer mee komt een vloer maakt . Wanneer kan ik de proef ophalen , Maandag ???
En een week later had Rik de opdracht voor een dikke 1600 m2 vloer voor een circulair Paviljoen Circl van de ABN . En met alle sloopopdrachten die er nu bij New Horizon lopen , dienen ook de verwerkers als wij op te gaan schalen , die handjes halen wij aan de onderkant van de arbeidsmarkt . Het leger des Heils is nu 25 jongens aan het trainen om hout te leren ontspijkeren , glas te verwijderen , gebreken te herkennen en de eerste verlijming te maken , en daarmee doet het inclusieve werken ook aan opschaling .
De ABN doneerde op zijn beurt weer de restjes van het Circl paviljoen aan ons , wat weer tot een nieuw te ontwikkelen wand werd verwerkt , en zelfs een zeeeer grote stamtafel in rijksgebouw ?de Knoop ? in Utrecht .
De restjes van de ABN vloer werden gebruikt voor de eerste tests voor een dik fineer die gebruikt kan worden door interieurbouwers , zodat ook zij met circulaire producten aan de slag kunnen .
En de restjes van de restjes van de vloer zijn gebruikt voor een wel heel bijzonder project .

De Toekomststoel , ( http://www.toekomststoel.nl )
een symbolische stoel gemaakt voor bedrijven die de circulaire transitie willen gaan inzetten en de omslag willen gaan maken van denken op de korte termijn naar een verantwoordelijke houdbare toekomst waarbij de toekomststoel staat voor de kleinzoon ( of dochter ) die over 35 jaar die stoel moet gaan bezetten . De stoel word gemaakt van afvalhout , gemaakt door onze leerlingen en stagelopers van Herso , ondersteund door de vier bedenksters van de toekomststoel en Jan ter Louw , en pronkt inmiddels al in menig boardroom , en heeft zo al heel veel stenen in heel veel rivieren verlegd .
Er er gaat er eentje mee op expeditie met Bernice Notenboom naar de Noordpool in April .
En juist dat is nu dus ook de missie van Rik en zijn mannen geworden , impact , en zo veel mogelijk bedrijven te helpen circulair te worden , door circulaire kennis of producten , zo breed mogelijk uitdragen dat het anders kan , gewoon beginnen , de mouwen opstropen , en als er zich een drempel aandient , dan lossen we dat op .
Omdat hout is opgebouwd uit Co2 moeten we dat hout zo lang mogelijk hout laten blijven , want er is geen beter en mooier medium dan dat .
Want doen we dat niet , dan rest ons niets anders dan onze kinderen zwemdiploma K te laten behalen en goed Duits te leren , want die worden in het geval wij ons milieu niet verandert krijgen , bootvluchting bij onze oosterburen ???

Visie
Wij werken afvalhout weer op tot nieuw hout en kunnen dat keer op keer op keer . Zonder dat het aan kwaliteit inboet . Als we bij de productie in ons achterhoofd houden , dat onze kinderen het op een dag moeten verwerken , dan laat je het wel uit je hoofd om er mee te rotzooien . Als we dat allemaal doen , dan komt het goed 

Projecten
We verwerken nu het kantoor van Rijkswaterstaat , het ziekenhuis van Veghel , de sterrenschool uit Hilversum , en dat worden behoorlijk wat kantoortafels , fineer op menig bureau , vloer in flink wat kantoren , en een aardig stapeltje boardroomtafels , nee een sleur gaat het niet worden.

Nevenfuncties en/of Awards
vader stagebegeleider carrièrecoach hulp bij circulaire probleempjes

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd