Volg @DuurzaamGebouwd

Sander Schutte

 Sander Schutte

In 2011 pioniert Sander samen met Jasper Schuurmans, zijn studievriend van de TU Delft, op het gebied van smart building software. Beide werktuigbouwkundig ingenieurs waren op dat moment nog bezig met hun promotieonderzoek. Uiteindelijk lonkte de ondernemerswereld en startten ze het bedrijf Mapiq.
Mapiq levert software en hardware om kantoorgebouwen slimmer te maken. Dit stelt medewerkers in staat om hun tijd op kantoor optimaal te benutten: aantrekkelijker en efficiënter. Nu, 6 jaar later is Mapiq uitgegroeid tot een thought leader op het gebied van Smart Buildings en is met klanten als PwC, Heineken, AkzoNobel, Unilever, en Deloitte een van de marktleiders in de zakelijke markt.

Visie
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor meer dan 40% van de globale CO2 uitstoot. Op dit moment zien we twee redenen waardoor veel potentie verloren gaat om energiebesparingen binnen de vastgoedwereld te bewerkstelligen.
1. Binnen gebouwen wordt weinig samengewerkt tussen leveranciers. Hierdoor worden faciliteiten niet optimaal benut en is er geen totaalbeeld van bijvoorbeeld energiegebruik, of benutting van vierkante meters.
Wij geloven in de ecosysteemgedachte; Het gebruik van data en combineren van informatie is cruciaal voor het succes van slimme gebouwen. Geavanceerde slimme bouwplatforms als Mapiq bieden de mogelijkheid om voorheen ongelijksoortige systemen te integreren en geavanceerde kennisuitwisselingsmogelijkheden te bieden. In een slim gebouw werken leveranciers samen om het beste totaalconcept voor de klant te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan integratie met slimme meubels, gebouwbeheersystemen, wifinetwerken en zaalreserveringssystemen. 2018 wordt het jaar waarin het bewustzijn voor de voordelen van deze platforms zal toenemen.
2. Ten tweede kunnen platforms als Mapiq eindelijk de eindgebruikers van een gebouw betrekken bij energiebesparende maatregelen. Door de eindegebruikers inzicht te geven in het energieverbruik van een gebouw en duurzamere keuzes voor te leggen kunnen de laatste stappen richting co2 neutrale gebouwen gemaakt worden.

Projecten
The Edge, het meest duurzame gebouw van de wereld, op de Zuidas was het eerste grootzakelijke project. Medewerkers van Deloitte beschikken daar sinds vier jaar over Mapiq. Gaandeweg zijn de functionaliteiten uitgebreid. Nu zit Mapiq in de volgende fase van meedenkende en voorspellende waardes. Kantoren worden steeds intelligenter en zijn zich bewust zijn van de behoeften van gebruikers. De slimme werkplektechnologie van Mapiq geeft ons waardevolle informatie die ons in staat stelt om te anticiperen en effectieve en duurzame beslissingen te nemen.
Naast de grootzakelijke klanten wordt Mapiq gebruikt in meerdere gebouwen van de rijksoverheid, in universiteiten en sinds kort in het eerste ziekenhuis.

Nevenfuncties en/of Awards
Mapiq is de afgelopen 3 jaar elk jaar verdubbeld in omzet en dit jaar heeft Mapiq de FD Gazelle Awards 2017 gewonnen. Op dit moment heeft Mapiq 30 medewerkers en doet Mapiq projecten in 10 landen.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd