#Duurzame50

Volg @DuurzaamGebouwd

Ted Braakman

 Ted Braakman

Mijn wieg stond in een gezin waarin duurzaam centraal staat. Met ouders die beiden werken in de duurzame energie, gaan de gesprekken aan de keukentafel over duurzaam verwarmen, zon- en windenergie. Ik was getuige van het boren van 150 meter diepe bodembronnen in onze voortuin, zag de warmtepomp verschijnen, de zonnepanelen op het dak plaatsen. Ik kan er niet omheen, duurzame energie zit in mijn genen.
Ondernemend als ik was, volbracht ik mijn maatschappelijke stage van de middelbare school in Servië. Vloog alleen als 14 jarige naar Belgrado, en ging helpen bij een symposium over duurzame energie bij een van mijn vaders relaties. Ik denk dat het vlammetje voor ondernemerschap daar is aangewakkerd. Ik kan nog steeds niet geloven wat ik zag in Belgrado: eerst stoken met stadsverwarming tot 25 graden en vervolgens de ramen open zetten voor frisse lucht?!
Al op mijn 17e had ik mijn eigen onderneming. Via mijn webwinkel verkocht ik flexibele zonnepanelen inclusief accu?s en converters voor toepassing op boten en andere ?off grid? situaties. Hier heb ik de principes van marketing, logistiek en het runnen van een business hands-on geleerd.
In diezelfde tijd werkte ik bij ZON, de onderneming van mijn ouders. Via schoonmaker en tuin jongen naar projectmedewerker. ZON ontwikkelt en exploiteert grootschalige verwarmingsinstallaties en daarbij staat duurzaam opwekken en efficiëntie altijd centraal.
Deze drang naar duurzaamheid en efficiëntie heb ik overgenomen en op 18 jarige leeftijd ben ik deze passie gaan invullen in mijn cleantech startup: Hero Balancer. Bij Hero Balancer maken wij software ten behoeve van de efficiëntie van grootschalige verwarmingsinstallaties. En met succes! Met onze kunstmatige intelligentie kunnen wij al snel 25% op het energieverbruik besparen.
En ik ben nu, 1 jaar na oprichting, nog steeds trotse directeur van Hero Balancer. Wij werken iedere dag weer met 3 man met veel passie aan het verbeteren van verwarmingssystemen en het minimaliseren van de gas en elektra consumptie. Via startup programma?s van Rockstart, IDEA en E.ON wordt ik gecoacht om mijzelf en Hero verder te brengen.

Visie
Feit is dat wij voor een gigantisch probleem staan betreffende onze algemene consumptie. Wij nemen met zijn allen meer dan moeder aarde lief is. En dat komt door onze onbegrensde behoeftes. Of dit nou gaat om het consumeren van elektriciteit en gas, het hebben van een auto of onze verre reizen met het vliegtuig.
Ik denk dat een duurzame toekomst niet ligt in het aanpassen van onze behoeftes, maar juist in het veranderen van de manier waarop we die behoeftes invullen. Denk aan groene stroom, het delen van een elektrische auto of een keer extra met de trein op vakantie. Deze duurzamere alternatieven moeten stap voor stap voor iedereen beschikbaar worden.
In mijn domein, verwarmen, vind ik het belangrijk dat we over gaan naar eerlijke full-electric verwarming. Dat betekent niet dat wij het voortaan koud moeten hebben. Maar de meest duurzame energie is toch de energie die wij niet gebruiken. Laten we ervoor zorgen dat we de energie die we hebben slim inzetten. Dit is precies waar ik met Hero mijn steentje bijdraag aan de nieuwe manier van verwarmen.

Projecten
Ik steek mijn volledige tijd in Hero Balancer. Naast het handjevol huidige projecten, mijn showcases, is Hero klaar om op grote schaal toegepast te worden. Dit gaan wij in de nabije toekomst dan ook in samenwerking met binnenlandse en buitenlandse energieleveranciers bewerkstelligen. Dit om zowel in de bestaande- als in de nieuwbouw te zorgen voor grote besparingen in CO2 uitstoot en euros.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd