Volg @DuurzaamGebouwd

Thijs Meulen

 Thijs Meulen

Mijn naam is Thijs Meulen. Mensen omschrijven mij meestal als een “Daadkrachtig persoon met (ver)bindend vermogen en organisatiesensitiviteit”. Ik ben een echte doener, durf over de grenzen heen te kijken en zoek draagvlak voor vernieuwingen, onder het moto “Samen meer mogelijk maken”.

Voorbeelden van vernieuwingen waar ik aan heb bijgedragen of mijn initiatieven zijn:

*         Experimenteel windmolenpark voor hoger onderwijs Brabant “Power-to-X”

*         Green deal, btw verlaging voor het stimuleren van duurzame gebouwen in het hoger onderwijs.

*         Werelds duurzaamste onderwijsgebouw Atlas (BREEAM outstanding & award winner in Education & Health)

https://www.tue.nl/universiteit/over-de-universiteit/duurzaamheid/atlas/het-duurzaamste-onderwijsgebouw/

*         WKO-ringensysteem met 32 bronnen Technische Universiteit Eindhoven https://www.tue.nl/universiteit/over-de-universiteit/duurzaamheid/campus-en-bedrijfsvoering/energie/warmte-koude-opslag/

*         Op weg naar een gasloze TU/e Campus, 62% gasbesparing in 12 jaar.

Mijn missie:  In deze tijd van klimaatverandering en energiemarkten die in toenemende mate instabiel zijn, is het uitermate belangrijk dat hogescholen en universiteiten een voorbeeldrol binnen de maatschappij aannemen, waarin zij de transitie naar een duurzame samenleving leiden. De transitie naar duurzame energie vastgelegd in het Energieakkoord is één van de grootste uitdagingen voor Nederland in de komende decennia. Aan de verandering die deze uitdaging vergt, kunnen hogescholen en universiteiten een relevante en blijvende bijdrage leveren. Een effectieve bijdrage vraagt om toewijding en gecoördineerde inzet van de betrokken partijen.

Het produceren van duurzame energie in plaats van het kopen hiervan geeft hogescholen en universiteiten de mogelijkheid om een aanjager te zijn in de energietransitie. Tegelijkertijd kunnen de kerntaken onderzoek en onderwijs hiervan profiteren.

Door de krachten en kennis te bundelen kunnen onderwijsinstellingen gezamenlijk barrières slechten, draagvlak creëren binnen en buiten de instellingen en de financiële aantrekkelijkheid van de initiatieven verhogen.

Dat alles samengevat leidt tot een gezamenlijk initiatief om een innovatief windmolenpark “Power-to-X” te realiseren voor het hoger onderwijs in Brabant en een voorstel te schrijven voor een “Green deal btw verlaging” voor het realiseren van duurzame & intelligente onderwijsgebouwen.

Naast het samenwerken met de onderwijsinstellingen behoort ook het enthousiasmeren van bedrijven tot de scope. Door samen te innoveren kan de TU/e het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld realiseren: “Atlas”.

Eigen bedrijf: Make-Energy-Smart

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd