Volg @DuurzaamGebouwd

Marc Hopman

 Marc Hopman

Marc Hopman is werkzaam als senior adviseur duurzaam vastgoed binnen de adviesgroep Huisvesting & Vastgoed bij AT Osborne. Daarnaast is hij lid van de investeringscommissie van Manesco en is hij medeoprichter van het kennisplatform duurzaamvastgoed.com.

Marc studeerde Elektrotechniek met als afstudeerrichting Energietechniek. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd op het gebied van Projectmanagement. In 2010 is hij geslaagd voor de post HBO opleiding Vastgoedontwikkeling aan de Hogeschool van Arnhem.

Bij AT Osborne houdt hij zich bezig met het managen van projecten en heeft hij zich gespecialiseerd in het proces van het verduurzamen van vastgoed. Zijn expertise richt zich vooral op commercieel vastgoed en dan niet alleen op de gebouwgebonden installaties maar ook alle bouwkundige zaken. Als projectmanager en adviseur adviseert hij opdrachtgevers met het upgraden van hun bestaande vastgoed. Hij heeft diverse renovaties en verduurzamingstrajecten begeleid. Hij is instaat om business cases op te stellen en door te rekenen en het totale speelveld van alle actoren binnen een project en zijn omgeving te overzien.

Daarnaast adviseert hij opdrachtgevers ook over energieprestatiegerichte onderhoudscontracten (ESCo’s), het financieel beheersen van projecten en contracteringsstrategieën zoals DB(F)MO. AgentschapNL heeft het door hem geschreven energieprestatiegerichte onderhoudscontract als voorbeeld opgenomen in de leidraad energieprestatie contracten.

Hij heeft zich gespecialiseerd in het proces van het verduurzamen van bestaand vastgoed en het daarbij door hem ontwikkelde “3 stappen duurzaamheidsmodel” welke gebaseerd is op het vastleggen van ambities, prestaties en een gedegen business case.  Hij is lid van de redactieraad van de internetsite www.duurzaamvastgoed.com en is één van de experts in de rubriek “Experts aan het woord”.

« Naar het overzicht

Duurzame 50 is een initiatief van

  • ABN AMRO
  • Duurzaam Gebouwd